IT & C

#suprematie #apple #iphone

De ce piata nu mai este dominata de iPhone

Daca in anii trecuti terminalele iPhone pareau sa domine piata smartphone-urilor, din 2010 se pare ca lucrurile au luat o alta cale. Sistemul de operare al celor de la Google, Android, isi face tot mai mult loc pe piata, acaparand atat producatorii de telefoane mobile, cat si fani.

Cei de la Microsoft au venit puternic din urma cu noul sistem de operare Windows Phone 7 care promite foarte mult, recenziile presei de specilitate fiind in prezent favorabile. Mai mult, majoritatea producatorilor de telefoane mobile si-au indreptat privirea catre segmentul de smartphone-uri, lansand pe piata tot mai multe telefoane mobile inteligente.

Daca in 2007 iPhone a reusit sa stabileasca un trend cu ecranul tactil, in 2010, unde chiar si telefoane mobile entry-level dispun de astfel de -uri, lucrurile incep sa se schimbe pentru Apple.

Publicitatea defavorabila pe care compania americana si-a facut-o in ultima vreme nu a ajutat deloc, iar concurenta da de furca gigantului din Copertino. Aceste lucrui, dar si altele pe care le puteti citi in urmatoarele randuri, dau de inteles ca suprematia iPhone este in declin.


1
Google incepe sa domine



Sistemul de operare de la Google, Android, incepe sa acapareze tot mai mult din piata. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, Androidul este prezent pe 27% din numarul total de smartphone-uri.



2 Mai multe telefoane cu Android



OS-ul Google a fost adoptat de aproapte toti principalii producatori de telefoane mobile ca Samsung, LG, Sony Ericsson, Motorola si HTC. Singurii care nu au preluat Android sunt cei de la Nokia, care dezvolta telefoane pe propriile sisteme de operare: Symbian, OS-ul MeeGo dezvoltat impreuna cu Intel si OS-ul Maemo. Totodata, aceeasi producatori opteaza si pentru sistemul de operare de la Microsoft, si anume Windows Phone 7.



3 Motorola, rival principal in SUA



Chiar daca in Europa cei de la Motorola nu sunt considerati rivali puternici pentru Apple, in Statele Unite ale Americii, unde compania lanseaza mult mai multe smartphone-uri, iPhone-ul trebuie sa concureze acum cu , un smartphone cu o lista impresionanta de specificatii tehnice.



4 Suport Flash



Cea mai recenta versiune a sistemului de operare de la Google, Android 2.2 FroYo, permite utilizatorului sa vizioneze orice videoclip sau sa se delecteze cu jocuri pe datorita suportului Flash. Produsele celor de la Apple - iPhone, iPad, iPod - nu dispun de acest suport.



5 dedicat



Unul dintre plusurile pe care Apple le avea in fata rivalilor era magazinul de aplicatii, numit App Store. Dar in 2010 acesta nu mai inseamna mult, fiecare dezvoltator deschizandu-si propriul serviciu de acest gen. Nokia detine magazinul Ovi, iar Samsung si LG vin cu servicii asemanatoare. Sony Ericsson dispune de platforma PlayNow, Microsoft dispune si el de magazin online la fel si Android, iar dezvoltatorii de continut au inceput sa lucreze la aplicatii pentru toate platformele, diminuand astfel interestul pentru iPhone.



6 Rivalitate la plural



Apple nu se mai confrunta cu un singur rival. Daca in urma cu cativa ani compania americana avea un singur concurent principal, pe Microsoft, lucrurile s-au schimbat odata ce compania din Copertino a intrat pe piata de telefoane mobile. Acum Apple trebuie sa stea impotriva mai multor dezvoltatori de telefoane mobile.



7 Smartphone-uri de la rivali



La nivel mondial, Apple trebuie sa isi pazeasca spatele de Research in Motion , producatorul BlackBerry, dar si de Microsoft care chiar daca nu produce telefoane mobile dispune de sistemul de operare Windows Mobile, care este incorporat pe majoritatea smartphone-urilor.



8 Activitati de PR gresite


Cea mai mare defavoare pe care Apple si-a facut-o a fost PR-ul deficitar de care a dat dovada cand telefonul mobil iPhone 4 si-a aratat primele minusuri. In loc sa gaseasca o metoda rapida de rezolvare a problemei, cei de la Apple au aratat cu degetul catre alti producatori de smartphone-uri. Din pacate testele oficiale au aratat ca iPhone 4 are probleme reale, pe cand rivalii nu au de ce sa se teama.



9 Ecranul tactil superior



Display -ul sensibil la atingere al iPhone-ului a fost unul dintre bune de pe piata. Dar odata cu trecerea anilor, tehnologia a adus performante si rivalilor, iar Apple nu mai poate sa isi apere ecranul tactil asa cum o facea in anii precedenti.



10 Increderea in Google



Daca la inceput utilizatorii nu acordau atentie, interes sau chiar incredere celor de la Google, compania a demonstrat ca  poate sa aduca pietei produse de succes. Gigantul a intrat pe mai multe ramuri ale industriei, lansand un sistem de operare pentru telefoane mobile, terminale propriu-zise, un browser web si in curand planifica si lansarea unui sistem de operare pentru sistemele desktop si o noua retea sociala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele