IT & C

Cum sa te intorci teafar la munca dupa ce-ai murit

Cu un laptop in fata, sprijinit cu ambele miini de masuta de la care prezenta si cu un optimism incurabil la purtator, futurologul Ian Pearson a invitat audienta pret de citeva zeci de minute la o adevarata calatorie in viitor. Cu cite un clik, a dat mai apoi drumul slideurilor in care viitorul ne era pus sub nas. Nu mai departe de 2070.

“La fiecare 5 ani vedem noi tehnologii revolutionare. Nu se vor opri, ci, dimpotriva, vor accelera. Asa ca obisnuiti-va cu ideea, pentru ca nu au de gind sa va astepte”. Aceasta este amenintarea sub care Pearson si-a inceput profetiile in fata selectului auditoriu. Solutia sa: “Trebuie sa fi agil, sa reactionezi rapid, sa fi adaptabil. Daca o faci mai repede decit concurentul, rezisti, daca o faci si mai repede, devii vizionar”.

Futurologul a luat apoi, rind pe rind, diverse domenii al caror curs l-a citit fara sfiala in globul sau de cristal. “In afaceri, planurile vor fi făcute pe cel mult cinci ani de zile, datorită vitezei cu care lumea evoluează,” a explicat Pearson.

Managerii nu ar trebui sa-si piardă timpul cu previziuni de lungă durată, ci ar trebui să devină mai adaptabili, recomanda acesta: “Nici eu, ca futurolog, nu mi-as risca banii bazindu-ma pe planuri de cinci ani”.

Oamenii isi vor schimba inclusiv felul in care interelationeaza la nivel financiar: Banii virtuali vor acoperi piata financiara , iar traseul lor va fi urmarit indeaproape, prezice Pearson. “Se va ajunge la situatia in care o anumita suma va valora mai mult doar pentru ca a stat, in trecut, pe cardul unei vedete, precum Schwarzenegger”.

“Ecologistii nu stiu despre ce vorbesc in majoritatea timpului”, a continuat el, intrand in sfera verde a protectiei mediului. Desi multi promoveaza o reintoarcere la nivelul tehnologic al secolelor trecute, britanicul a subliniat ca acesta solutie pur si simplu nu mai este posibila, in conditiile populatiei mondiale actuale. In plus, a tinut sa precizeze ca tehnologia devine din ce in ce mai prietenoasa cu mediul, dind ca exemplu celularele de virf, care includ cel putin o duzina de gadgeturi individuale, si astfel consumul de energie este drastic redus. Pe de alta parte, bijuteriile electonice vor reprezenta moda viitorului, incluzind toate dispozitivele pe care oamenii le cara astazi dupa ei.

Viitorul va fi unul altruist, mai stie britanicul, “deoarece oamenii nu isi vor pastra fisierele stocate in bijuterii doar pentru ei, ci le vor impartasi si cu altii prin intermediul tehnologiilor wireless, in special in spatii publice . Fiecare va prelua informatiile de care este interesat, intr-un schimb organic”, dupa cum l-a numit Pearson.

Oamenii nu se vor multumi sa imbunatateasca lucrurile de care sint inconjurati, crede el, ci se vor imbunatati pe ei insisi. Isi vor implementa in pielea de pe anterbrate displayuri si tastaturi, iar corpurile umane se vor transforma in baze de date, orice experienta putind fi inregistrata la nivel senzorial. “Astfel, intre lumile virtuale si cea reala nu va fi practic nici o diferenta”.

Si modul in care vom interactiona cu aceste lumi se va modifica. Pearson a subliniat ca tehnologia care permite controlarea lor cu ajutorul gindului exista deja, chiar daca intr-un stadiu primar, in forma unei casti ce a fost dezvoltata de catre compania Emotive Systems. Oricine o poate cumpara, la un pret nu chiar piperat, de aproximativ 300 de dolari.

“Daca astazi sintem de o suta de ori mai destepti decit un laptop, peste douazeci de ani el va fi de o suta de ori mai destept decit noi”, spune Ian Pearson, care prevede masinarii mai inteligente decit oamenii. Acestea vor genera idei si nu vor costa nimic, situatie in care omenirea va trebui sa se axeze exclusiv pe calitatile emotionale, pe valorile sociale si pe intractiunile umane.

Ce ar trebui sa ne ingrijoreze in tot acest scenariu, spune el, sint problemele etice privind inteligenta artificiala: “Ar trebui sa aiba viata sexuala? Ar trebui sa voteze? Citi bani ar trebui sa-i dau?”

Intrebat, la final de cuvintare, ce se va alege de moarte in viitor, Ian Pearson a raspuns ferm: “Moartea umana e optionala in viitor”, precizind ca in 2070 toata lumea isi va permite elementele IT necesare pentru a-si muta 99% din creier in computer. “Daca mori de cancer sau lovit de un camion, iti uploadezi mintea intr-un android, te duci la propria inmormintare si a doua zi te intorci la munca”

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele