IT & C

#sisteme aditionale de incalzire #decoratiuni craciun #patura electrica

Cum sa previi accidentele electrice de sarbatori

Craciunul aproape ca a venit, iar noua nu ne mai sta gandul decat la petreceri si veselie. Este insa foarte important sa ne amintim masurile de siguranta necesarepentru a evita accidentele casnice. Cele mai frecvente probleme de cauza electrica sunt izbucnirea unor incendii in urma utilizarii improprii a sistemelor de incalzire ori iluminare.


sisteme aditionale de incalzire
 

Unul dintre cele mai mari pericole in aceasta perioada il reprezinta sistemele aditionale de incalzire. Daca folosesti un convector sau radiator electric, aeroterma etc., asigura-te ca acestea respecta standardele de calitate si siguranta impuse de Uniunea Europeana si sunt perfect functionale.

Instalatiile de incalzire au nevoie de spatiu. Pastreaza toate lucrurile care se pot inflama, cum ar fi hartia, lenjeria de pat si mobila la cel putin doi metri distanta de echipamentele de incazire. Inainte sa mergi la culcare sau sa pleci de acasa, nu uita sa deconectezi instalatia de incalzire de la sursa de alimentare.

Sistemele de incalzire trebuie utilizate numai in prize cu o capacitate suficienta, cu impamantare si niciodata Intr-o priza fara impamantare sau intr-un prelungitor nesigur. Fereste-te de improvizatii precum resourile. Acestea reprezinta calea cea mai sigura catre incendiu. Orice eroare de prindere a firelor de curent sau de izolatie a acestora poate crea un scurtcircuit sau o descarcare de curent.
 

Instalatii si decoratiuni de Craciun
 

Inainte de a cumpara ghirlande luminoase, verifica daca acestea respecta standardele de siguranta si calitate impuse de Uniunea Europeana. Probeaza-le functionalitatea in magazin si uita-te dupa fire desprinse, conexiuni rupte, spoturi sparte sau indoite,  fire expuse. Este mai bine sa fii prevazator decat sa ai ulterior surprize neplacute.


Trebuie sa stii ca instalatiile luminoase cu leduri sunt de 10 ori mai durabile si de 5 ori mai economice decat instalatiile cu beculete. O ghirlanda luminoasa cu 100 de beculete, spre exemplu, consuma peste 50W, in comparatie cu cea cu leduri, al carui consum ajunge la 12W.

Un brad iluminat cu 3 ghirlande cu beculete consuma intr-o noapte la fel de multa energie cat iluminatul casei in doua saptamani. Asadar, opteaza pentru ghirlandele luminoase cu leduri, pentru a reduce consumul de energie cu 90% si pentru a evita schimbarea becurilor.       
Jucariile electrice care scot scantei ar trebui tinute departe de brad. Decoratiunile de Craciun sau chiar bradul pot lua foc destul de usor din cauza acestora.

Nu pune niciodata beteala metalica in apropierea prizelor electrice. Aceasta poate provoca un scurt-cirucit daca cele doua vin in contact. Intreruperea accidentala a curentului electric din instalatie poate duce, de asemenea, la izbucnirea unui incendiu.

Daca folosesti ghirlande luminoase pentru exterior, asigura-te ca au cordoanele conductoare de fire electrice intacte. Daca ai gasit cabluri deteriorate, renunta sa mai utilizezi instalatia de lumini. Prelungitorul electric intrebuintat trebuie sa fie compatibil cu ghirlanda luminoasa si special conceput pentru conditiile mediului exterior.

Totodata, incearca sa prinzi cablul prelungitorului cat mai aproape de peretele cladirii, pentru a nu fi smuls in cazul unor conditii meteo nefavorabile. Daca folosesti o priza exterioara, asigura-te ca este protejata de precipitatii.
 

Paturi electrice
 

Paturile electrice pot oferi caldura si confort in timpul lunilor reci de iarna, dar acestea pot fi nesigure si chiar periculoase daca apar probleme de functionare. Paturile electrice mai vechi de 10 ani trebuie scoase din folosinta. Daca ai achizitionat o patura electrica noua, inspecteaza-o inainte de intrebuintare. Verifica integritatea materialului, posibilele semne de arsura, elemente expuse ale sistemului electric. Acestea sunt semne de pericol.

Ai grija sa verifici inclusiv inegritatea bobinelor de sarma ale paturii electrice pentru a te asigura ca sunt uniform spatiate. Daca ai indoieli, cere sfatul unui electrician.
 

Reguli generale


1 Acorda atentie prizelor si intrerupatoarelor slabite. In cazul in care priza de care ai nevoie se misca sau nu este bine fixata in perete, cere ajutorul unui electrician. Acesta trebuie sa schimbe priza/intrerupatorul si sa izoleze zona respectiva pentru a evita un eventual accident.
2 Nu supraincarca prelungitoarele electrice. Incendiile se produc de cele mai multe ori din cauza solicitarii excesive a surselor de curent. Electrocasnicele mari (frigider, calorifer electric, masina de spalat etc.) necesita priza separata, cu impamantare. Altfel, surplusul de curent poate duce la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur. 
3 Cand parasesti locuinta pentru o perioada mai indelungata, deconecteaza toate aparatele si sistemele electrice din priza. Opreste intotdeauna alimentarea cu energie electrica prinzand de stecher si nu tragand de cablu. Firele din cablurile electrice sunt subtiri si se pot rupe destul de usor. Astfel, nu doar ca vei fi in imposibilitatea de a mai folosi aparatul sau sistemul electric, dar risti sa te electrocutezi.  
4 Evita conectarea sistemelor si aparatelor electrice in apropierea surselor de apa si caldura. Altfel, poate aparea riscul electrocutarilor, scurt-circuitelor si chiar izbucnirii incendiilor.  
5 Apeleaza la un electrician competent pentru a te asigura ca circuitele din casa sunt corect functionabile si pot suporta consumul electric planuit.

6 Pregateste-te pentru fenomenele meteo extreme. Asigura o modalitate de incalzire a locuintei in timpul unei pene de curent. Dar ai grija sa pastrezi in apropiere un extinctor atunci cand utilizezi surse alternative de incalzire. In cazul unor furtune puternice de zapada, deconecteaza toate aparatele si sistemele electrice de la sursele de alimentare. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele