IT & C

#computer personal #supercomputer #nvidia tesla

Cum sa iti transformi PC-ul in supercomputer cu NVidia Tesla

NVidia Corporation anunta disponibilitatea unui supercomputer personal bazat pe o unitate de procesare vizuala (GPU) Tesla.

Unitatile de procesare Tesla furnizeaza o putere de procesare echivalenta unui intreg cluster de procesoare (CPU), intr-o unitate desktop de dimensiuni standard, la un pret de aproape 100 de ori mai mic.

Clustere de cercetare

Cercetarea stiintifica de astazi este realizata cu ajutorul unor clustere de procesoare, un echipament care consuma energie de sute de kilowati. Acestea au un cost de constructie si intretinere de milioane de dolari.

Cercetatorii trebuie sa isi imparta timpul de utilizare al acestor echipamente, iar rezultatul este inevitabil incetinirea activitatii de cercetare si compromiterea obtinerii in timp util a rezultatelor.

"Am auzit cu totii de asa numitele supercomputere desktop, in trecut, dar de data aceasta NVidia chiar asta livreaza", a declarat Burton Smith, Microsoft Technical Fellow.

De dragul cercetatorilor

Cercetatorii au acum posibilitatea sa ruleze aplicatii complexe, cu un volum mare de date, obtinand rezultatele intr-un timp mult mai scurt, datorita arhitecturii de procesare paralela .

Sistemele personale bazate pe unitatile de procesare Tesla furnizeaza o putere de procesare de 250 de ori mai mare decat sistemele conventionale, in ciuda faptului ca au un pret similar computerelor traditionale.

"NVidia si partenerii sai vor oferi pietei mainstream un sistem care furnizeaza performante extraordinare si aplicabilitate diversa. Procesarea eterogena, care permite ca unitatea de procesare vizuala (GPU) si lucreze impreuna cu procesorul (CPU), este solutia care face posibila o astfel de performanta", a mai spus Burton Smith.

Americanii stiu

Institutii de prestigiu precum MIT, Institutul Max Planck, Universitatea din Illinois - Urbana-Champaign, Universitatea Cambridge si altele utilizeaza deja supercomputerele personale în derularea cercetarilor.
 
"Sistemele bazate pe unitatea de procesare vizuala ne permit sa rulam codurile biologice in cateva minute, in comparatie cu cele cateva ore care erau necesare inainte. Aceasta accelerare a procesarii poate conduce la descoperirea la timp a unor medicamente care ar putea salva vieti," a declarat Jack Collins, Manager al Scientific Computing and Program Development din cadrul Advanced Biomedical Computing Center din Frederick Md., condus de SAIC-Frederick, Inc.    

La baza supercomputerului personal Tesla se afla unitatea de procesare vizuala Tesla C1060 care foloseste arhitectura de procesare intens paralela NVidia Cuda . Tehnologia CUDA le permite cercetatorilor sa profite de puterea de procesare a unitatii Tesla cu ajutorul limbajului de programare C.

"Unitatile de procesare vizuala au evoluat pana in punctul in care au permis implementarea mai multor aplicatii rulate in mod obisnuit pe sistemele cu procesoare cu mai multe nuclee, obtinandu-se o imbunatatire semnificativa a performantei," a declarat Prof. Jack Dongarra, Director al Innovative Computing Laboratory din cadrul University of Tennessee ?i autorul aplica?iei pentru supercomputere Linpack.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele