IT & C

#electrocasnice #frigider #aparat

Cum sa folosesti corect prizele

Ti s-a intamplat sa te curentezi de frigider cand l-ai atins cu mana umeda? Nu stii de ce ai mai multe tipuri de prize si stechere acasa? Ai tot auzit de prizele cu impamantare si nu stii cum cum se poate realiza asta la tine, la etajul 7? Citeste in continuare si vei afla toate raspunsurile.

 

Ce este impamantarea unei prize


Impamantarea unui circuit electric reprezinta un mijloc de protectie. Rolul acestuia este sa diminueze pericolul de electrocutare involuntara sau functionare necorespunzatoare a aparatului /consumatorului electric.

Impamantarea se face la o adancime de cel putin 1,5-2 m, cu bare de cupru asezate sub forma de grilaj, cu o grosime minima de 3-4 cm sau prin electrozi de impamantare standardizati. Locul respectiv trebuie sa prezinte o umiditate constanta pentru o mai buna conductibilitate.

 

Ce este curentul electric
 

Intr-un circuit electric simplu, format din doua conductoare, cel conectat la impamantare se numeste nul  iar celalalt este „cu tensiune” sau faza.

Curentul electric reprezinta diferenta de potential intre faza si nul. In cazul scurcircuitului (trecerea fazei direct la nul) siguranta, calibrata in functie de consumator (frigider, masina de calcat, masina de spalat etc.) ar trebui sa „se arda” sau sa decupleze circuitul in functie de modelul acesteia, automata sau cu element rezistiv conductor , clasicul „patron”.

Intr-o priza normala se gasesc 3 fire colorate distictiv, conform normelor europene si mondiale, respectiv, rosu/albastru pentru faza, galben pentru nul si galben/maro pentru impamantare.
 

Cand riscam sa „ne curentam”
 

Daca luam, de exemplu, un aparat electric, precum prajitorul de paine, cu o carcasa metalica, teoretic acesta nu ar trebui  sa prezinte niciun pericol de electrocutare in cazul in care functioneaza corespunzator. Toate firele metalice din interiorul aparatului ce conduc curentul spre elementul rezistiv sunt izolate fata de carcasa metalica, precum si intre ele, cu un material plastic sau textolit.


Totusi, in cazul in care, in urma unei defectiuni, faza din interiorul aparatului vine in contact direct cu carcasa metalica, potentialul electric al acesteia va fi egal cu cel al firului, iar atingerea carcasei va fi in acest caz la fel de periculoasa precum atingerea directa a firului.

Aceasta situatie este valabila in cazul in care aparatul nu este conectat la o priza cu impamantare si nu are carcasa conectata printr-un conductor care are legatura cu impamantarea prizei.

Daca neutrul este cel ce atinge carcasa metalica, nu exista niciun pericol de electrocutare.
 

Cum sunt protejate aparatele electrice
 

Pentru evitarea acestui pericol, carcasa exterioara a aparatului se realizeaza dintr-un material non-conductiv. Astfel de aparate se numesc dublu-izolate, deoarece carcasa serveste ca si izolatie aditionala pe langa cea oferita de conductori. Daca se intampla ca un fir din interiorul aparatului sa intre in contact cu carcasa, aceasta nu prezinta niciun pericol de electrocutare pentru utilizator.

 

Ce rol are al conductorul de impamantare

 

In cazul in care se mentine carcasa metalica, se adauga un al treilea conductor intre punctul de impamantare si carcasa metalica pentru asigurarea unei legaturi directe si sigure intre acesta si pamant.


Acest conector prezent la capatul cablului de alimentare asigura o conexiune directa intre carcasa metalica a aparatului si pamant. Daca faza atinge accidental carcasa metalica, se va produce un scurt-circuit intre sursa de tensiune si firul de impamantare, ce va declansa dispozitivele de protectie la scurt-circuit, intrerupand alimentarea circuitului. In cazul in care utilizatorul intra in contact direct cu carcasa aparatului, acesta se afla in siguranta. 

Din acest motiv, nu trebuie niciodata indepartat al treilea contact al prizei in cazul in care doriti sa introduceti un conector fara impamantare intr-o priza cu impamantare. Atunci cand indepartati acest contact, nu va mai exista legatura directa intre carcasa metalica a aparatului si pamant. Apare astfel un real pericol de electrocutare pentru persoanele ce vin in contact cu carcasa aparatului in cazul aparitiei defectiunilor.
 

Cum se recunosc prizele cu impamantare
 

Prizele sau prelungitoarele cu impamantare pot fi recunoscute dupa fisa de legatura specifica impamantarii. Aceasta este dispusa lateral, la un unghi de 90 de grade fata de bornele nul si faza in cazul retelelor monofazate. Se recomanda ca prizele cu impamantare sa aiba un singur modul.

Atentie insa, in anumite situatii pot fi montate prize cu impamantare pe sisteme electrice fara impamantare. Cand te muti intr-o casa noua, cere opinia unui specialist pentru a nu risca sa conectezi un aparat ce necesita impamantare la o priza care doar mascheaza impamantarea.
 

Ce sunt prizele schuko
 

Prizele cu impamantare se mai numesc si prize schuko. La acestea se conecteaza in mod prioritar aparatele cu grad ridicat de electrocutare: frigiderul, masina de spalat, aer conditionat etc.
 

„Aparatele cu un consum mare, de peste 2000-2500W necesita neaparat prize cu impamantare printr-un circuit separat, alimentat din tabloul general printr-o siguranta diferentiala automata (intrerupator diferential automat)”, explica iginerul electrotehnist, Marian Sas .


Prizele schuko se monteaza in general in holuri si bucatarii avand protectie pentru medii speciale, cum ar fi umezeala, stropirea cu apa etc., dar si cu sigurante speciale pentru circuitele necesare alimentarii cazilor cu hidro/aeromasaj.

Prelungitoarele cu impamantare, conectate la diferiti consumatori, nu se recomanda sa fie infasurate sub forma de „bobina” deoarece apare riscul scaderii tensiunii si al incalzirii cablului prelungitorului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele