IT & C

#plasma #lcd #televizor

Cum sa alegi intre un televizor cu plasma sau un LCD

Care este mai bun? Plasma sau LCD -ul? Un televizor HD sau poate unul LED? Daca nu cunosti terminologiile si tehnologiile TV  din prezent poate o sa-ti fie putin mai greu sa alegi un televizor si sa intelegi ce optiuni ai la indemana.

Pana nu de mult, televizoarele cu plasma, din punct de vedere al calitatii, dominau segmentul de divertisment deoarece erau cele mai mari si ofereau o imagine mult mai buna. Dar LCD -urile au venit repede din urma si pentru ca tehnologia a evoluat, acestea se pot mandri acum cu performante foarte bune.

Pe de alta parte, de ceva vreme avem de-a face cu o noua "specie" in materie de ecrane, si anume LCD-urile LED. Desi acestea vin cu o tehnologie mult mai prietenoasa cu mediul incojurator si mai blanda cu factura la curent, pretul lor este, in prezent, mult mai mare fata de televizoare cu plasma sau LCD. Daca buzunarul nu iti permite asemenea cheltuieli, in conditiile in care un monitor LED de 19 inch costa in jur de 300 USD, batalia se da atunci intre o plasma si un LCD. Iata cateva detalii care ar putea sa te ajute in alegerea  pentru televizorul ideal.

1 Contrastul

Unul dintre detaliile pe care multi oameni nu il iau in considerare atunci cand cumpara un televizor, este contrastul. La aceasta categorie plasmele ies castigatoare datorita densitatii ridicate a negrului. Intradevar, LCD-urile au ajuns cat de cat din urma plasmele, dar inca nu le-au intrecut. Totodata, nu uita ca atunci cand cumperi un televizor, contrastul real este dat de indicele "nativ" nu de cel "dinamic".

Pentru a intelege mai usor termenii, trebuie sa stii ca rezolutia nativa este data de numarul maxim de pixeli orizontali si verticali redati de un televizor HD.  Cu cat este mai mare rezolutia nativa, cu atat contrastul intre culori este mai puternic, iar imaginea va fi mai clara.

2 La ce vei folosi TV-ul

Unele persoane folosesc televizorul pe post de al doilea monitor. Daca ai de gand sa lucrezi cu procesare de imagini statice sau vei avea alte indeletniciri care te vor aseza foarte aproape de televizor, atunci alege un LCD. Televizoare LCD redau mult mai bine imaginile statice datorita tehnologiei incorporate.

3 Imagini in miscare

Pe de alta parte, daca vei folosi televizorul pentru a viziona filme, o plasma este mult mai indicata pentru ca "lagul" prezent la LCD-uri nu exista in cazul acestor modele. Totodata, imaginile se pot vedea din aproape orice unghi pe o plasma, acest lucru nefiind posibila la modelele de televizoare sau monitoare LCD. Totusi, nu uita ca alegerea televizorului se va face si in functie de camera in care va fi plasat modelul.

4 Durata

Atat LCD-urile cat si plasmele au o durata a vietii foarte aseamanatoare, iar factorul decisiv in cumpararea unui model, din acest punct de vedere este doar preferinta fata de un producator.

5 Mic sau mare

In cazul in care nu doresti un televizoar de dimensiuni mari, este de preferat sa alegi LCD-urile. Daca ai de gand sa cumperi modele de peste 50 inch, atunci plasmele sunt mai indicate. Acestea sunt  mult mai durabile pentru ca imaginea este mult mai bine redata si vizualizata pe ecrane de dimensiuni mari.

6 Consumul de energie

Unul din factorii importanti pe care trebuie sa ii iei in seama cand achizitionezi un televizor este consumul de energie, iar la acest capitol plasmeme si LCD-urile se diferentiaza. Este bine de stiut ca modelele LCD sunt mult mai prietenoase cu factura de curent.

7Testeaza si documenteaza-te

Inainte sa alegi un televizor da o raita prin mai multe magazine si cere responsabilor de raion sa iti prezinte modelele care te intereseaza. Asa vei observa detalii la care poate nu te-ai gandit ca usurinta de instalare, de atasare a boxelor, de programare si setari . Totodata, dupa  ce ai vazut un model care te intereseaza, documenteza-te de performantele lui. Pe internet exista multe resurse care explica performantele sau punctele slabe ale televizoarelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele