IT & C

#laptop #calculator #tehnologie

Cum iti poti imbunatati conexiunea wireless

Tehnologia wireless te ajuta sa scapi de cabluri si iti permite sa folosesti laptopul si in afara biroului. Pe masura ce tehnologia avanseaza, wirelessul incepe sa devina tot mai comun in casele noastre. Cu toate acestea, conexiunea wireless trebuie sa se incadreze in anumiti parametri pentru o buna functionare. Iata ce poti face pentru a te asigura ca ai o conexiune wireless eficienta.


1 Pozitioneaza corect routerul


Semnalul wireless ajunge pe o distanta mai mare de 100 de metri patrati, dar peretii sau obiectele mari pot provoca interferente. Din acest motiv, routerul wireless ar trebui situat central in casa ta pentru a-i asigura cel mai bun semnal posibil. Aseaza routerul pe o suprafata plana, dar nu pe podea si departe de obstacole (piese mari de mobilier) ori obiecte metalice. Cu cat mai aproape sunt obstacolele de router , cu atat mai severe sunt interferentele si deci mai slaba conexiunea.

Acorda atentiei si faptului ca ar putea exista interferente de la un semnal wireless vecin. Asigura-te ca folosesti un canal wireless unic pentru a limita interferentele.


2 Inlocuieste antena


Antenele livrate impreuna cu cele mai multe routere sunt mici, cu capacitati omni-directionale. Aceste antene difuzeaza semnal in toate directiile. Ele pot fi utile daca ai nevoie de wireless in toata casa, dar semnalul lui este destul de scurt. Daca routerul este langa un perete cu fereastra, jumatate din semnal va fi trimis afara din casa, iar o mare parte din puterea routerului va fi irosita. Cele mai multe routere nu iti permit sa cresti capacitatea energetica, dar o poti utiliza mai eficient.

O antena directionala poate imbunatati semnalul, concentrand semnalul intr-un mod specific, permitantu-ti sa-l folosesti in directia in care iti trebuie. Aceste antene sunt adesea numite „High-gain”, iar cresterea semnalului este masurata in decibeli (dB).


3 Upgradeaza adaptorul de retea wireless al calculatorului


Semnalul de retea wireless trebuie trimis de la si catre calculator. Uneori, routerul poate emite semnal suficient de puternic pentru a ajunge la calculator, dar acesta nu poate trimite semnal inapoi la router. Poti imbunatati acest aspect daca inlocuiesti adaptorul de retea wireless al calculatorului cu un adaptor USB ce foloseste o antena externa. Ia in considerare achizitionarea unui adaptor de retea wireless High-gain USB, care poate imbunatati semnificativ semnalul.

Laptopurile cu wireless incorporat au de obicei antene excelente si nu au nevoie de upgradarea adaptoarelor.


4 Ia-ti un repetor


Un repetor wireless este calea cea mai usoara si mai sigura pentru a impulsiona semnalul wireless. Un repetor functioneaza ca un router, dar in loc sa creeze semnal, il transmite prin releu pe cel existent. Un repetor este usor de instalat si nu necesita cabluri sau conexiuni suplimentare. Doar aseaza-l la jumatatea distantei dintre punctul de acces wireless si calculatorul tau si vei obtine o amplificare imediata a puterii semnalului wireless. 


5 Actualizeaza softul routerului


Producatorii de routere fac cu regularitate imbunatatiri gratuite ale softurilor routerelor. Uneori, acestea pot oferi un impuls de performanta si acces la noi caracteristici. Pentru a obtine cele mai noi actualizari de soft pentru routerul tau, viziteaza site-ul producatorului.

In mod similar, furnizorii de adaptoare de retea actualizeaza softurile pe care Windows-ul le foloseste pentru a comunica cu adaptorul de retea, numite drivere. Aceste actualizari imbunatatesc de obicei performata si fiabilitatea routerului.


6 Schimba canalul semnalului wireless


Routerele wireless pot emite pe mai multe canale diferite, pe acelasi principiu pe care functioneaza statiile radio. Asa cum uneori poti sesiza interferente pe un post de radio in timp ce altul este perfect clar, asa si semnalul wireless este uneori mai bun sau mai prost. Incearca sa schimbi canalul routerului din pagina de configurare a acestuia pentru a verifica daca semnalul tau se imbunatateste. Nu e necesar sa schimbi configuratia calculatorului deoarece va fi detectat automat noul canal.


7 Incearca sa reduci interferentele wireless


Daca ai telefoane sau alte electronice wireless in casa ta, calculatorul tau ar putea sa nu perceapa routerul peste „zgomotul” acestor dispozitive. De aceea este indicat sa eviti electronicele wireless care folosesc frecventa 2,4 GHz. Cauta, in schimb electronicele care utilizeaza frecventa 5,8GHz sau 900MHz.


8 Alege echipament de la un singur furnizor


Desi un router poate functiona cu un adaptor de retea de la un furnizor diferit, de multe ori obtii o performanta mai buna daca alegi ambele produse de la aceeasi firma. Unii furnizori ofera o performanta pana la de doua ori mai mare atunci cand folosesti routerul si adaptorul de retea de la acelasi producator.


9 Actualizeaza routerele 802.11b la 802.11g


802.11b este cel mai frecvent tip de retea wireless, dar 802.11g este de cinci ori mai rapid. 802.11g este compatibil cu 802.11b, astfel incat poti utiliza in continuare toate echipamentele 802.11b pe care le ai. Daca folosesti 802.11b si vrei un semnal mai puternic, ia in considerare inlocuirea routerului si adaptorului de retea cu echipamente compatibile 802.11g. Daca vrei sa cumperi intreg echipamentul nou, cu siguranta alege 802.11g.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele