IT & C

Cum isi prezerva celulele energia

Geneticienii au descoperit ca celulele dispun de un adevarat sistem de prezervare a energiei, cu ajutorul caruia incetinesc consumul cand conditiile sunt neprielnice.

Mai mult decat atat, celulele mor daca nu-si franeaza productia de proteine . Publicatia Nature informeaza ca cercetatorii au descoperit de fapt un complex proteinic care incetineste productia de proteine atunci cand consumul de energie scade.

Astfel, complexul denumit eNoSC, este absolut necesar pentru supravietuirea celulei, cele care nu detin astfel de sisteme de adaptare murind intr-un timp foarte scurt.

Proteinele sunt produsele unor adevarate masinarii moleculare denumite ribozomi formati din ARN si proteine. Mamiferele detin sute de copii de gene care codifica ARN-ul ribozomic (ARNr), astfel incat celulele pot manevra mai multi ribozomi simultan.

Ribozomii sunt cea mai buna investitie pe care o celula o poate face, dar ea nu o face intr-un mod irational ci in functie de nevoile concrete, dupa cum afirma Janet Stein de la Scoala Medicala Massachusetts din Worcester, SUA.

Celula stie sa isi regleze productia de ribozomi in functie de fluctuatiile de energie, astfel incat cele care cresc mai incet produc mai putin ARN ribozomic decat cele care se divid intr-un ritm rapid.

In acest proces, celulele care iau o noua identitate pentru a deveni celule osoase sau musculare, spre exemplu, isi modifica productia de ARNr pentru a face fata noilor nevoi generate de noua situatie .

Complexul de proteine eNoSC descoperit se poate spune ca reprezinta un administrator intelept cand resursele sunt putine. Complexul reduce productia de ARNr in celule infometate de glucoza, asigurand incetinirea procesului de producere a proteinlor cand resursele energetice scad.

Cu toate acestea, unele dubii cu privire la aceasta descoperire raman intrucat cercetarile s-au facut asupra celulelor canceroase, care consuma mult mai multa energie decat cele normale.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele