IT & C

Cresc vanzarile de celulare

Peste 180 de milioane de celulare s-au vandut in primele trei luni ale anului.
Pe primul trimestru din 2005, s-au vandut la nivel mondial peste 180 de milioane de telefoane mobile, fata de 154 de milioane, in aceeasi perioada a anului trecut. In fata acestor statistici, analistii de piata de la Gartner si-au revizuit rapoartele, estimand pentru intregul an 2005, vanzari de 750 de milioane unitati, ceea ce ar insemna cu 13% mai mult decat in 2004. Anterior, firma de cercetare estimase vanzari de 720 de milioane unitati pentru anul in curs. Cu toate acestea, profitul va avea de suferit, avand in vedere ca pe pietele in dezvoltare (acolo unde este cererea cea mai mare) consumatorii vor modele mai ieftine. Pe de alta parte, in zonele mai dezvoltate, piata impune preturi mai mici.

CLASAMENT PRODUCATORI. In topul producatorilor de telefoane mobile se mentine Nokia, ajungand in prezent sa detina 30,4% din piata, cu doua procente mai mult decat avea in primul trimestru din 2004. La nivel global, producatorul finlandez a vandut aproximativ 55 de milioane de terminale in primul trimestru al acestui an. Nokia a vandut 10% din telefoanele sale pe piata din China . Pe locul al doilea, se afla Motorola, cu peste 30 de milioane de unitati vandute (fata de 25 milioane, cu un an in urma), respectiv 16,8% din piata. Coreenii de la Samsung detin acum 13,3% din piata, comparativ cu 12,6%, in primul trimestru din 2004. Astfel, primii trei producatori detin aproximativ 61% din piata, comparativ cu 57,7%, cu un an in urma. Locurile urmatoare sunt detinute de LG, cu 6,2% (fata de 5,3%, in 2004), Siemens si Sony Ericsson, fiecare cu 5,5% din piata. Siemens a fost singurul producator de top care a inregistrat vanzari mai mici decat in intervalul de comparat: 9,9 milioane fata de 12,3 milioane, cu an in urma.

NOI " STIMULENTE ". Analistii considera ca in 2004, celularele cu camera au fost reprezentat principala "atractie" cu care producatorii de terminale au iesit pe piata. Pentru a se putea sustine cresterea vanzarilor , se pun mari sperante pe telefonia 3G, precum si pe ccelularele-walkman (fie modele gen Sony Ericsson W800 cu memorie interna de 512MB, fie celulare cu hard, gen Nokia N91 sau Samsung).


ACORD
Cel mai mare operator japonez de telefonie mobila, NTT DoCoMo , a anuntat un parteneriat cu producatorul Nokia. Astfel, finlandezii vor furniza primul lor model 3G pentru compania japoneza. Anuntul oficialilor NTT a venit la putina vreme dupa ce a fost semnat un parteneriat asemanator cu Motorola.

In acelasi timp, NTT DoCoMo va renunta la producerea de telefoane 2G (generatia a doua), orientandu-se numai pe dezvoltarea telefoniei 3G. Operatorul nipon colabora cu diversi producatori la dezvoltarea de terminale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele