IT & C

Creierul si libertatea umana

In disputa dintre cei care cred in libertatea omului si cei care i-o contesta, ultimii par sa fi castigat teren prin intermediul unor studii recente care incearca sa arate ca creierul alege cu mult inainte ca omul sa se decida.

Revista Nature informeaza asupra unor experimente realizate la institutul Max Planck din Leipzig , Germania, conduse de catre neurologul John-Dylan Haynes si colegii sai, care au aratat ca creierul omului se hotaraste sa urmeze cursul unei actiuni cu aproximativ 10 secunde inainte ca omul sa se decida efectiv.

Mai mult decat atat, urmarind activitatea creierului in vreme ce decizia era in curs de a fi luata, cercetatorii au putut sa faca predictii cu privire la alegerea pe care oamenii o vor face inainte ca acestia sa-si dea seama ca au luat-o.

In mod evident, cercetarea pune sub semnul intrebarii ceea ce in mod curent numim libertate a alegerii sau liber arbitru , incercand sa arate ca in momentul luarii unei decizii nu suntem atat de constienti pe cat am crede.

Profesorul Haynes spune ca “Noi credem ca deciziile noastre sunt constiente, dar aceste date arata ca constiinta nu este decat varful aisbergului”. Un alt cercetator, Frank Tong, neurolog la Universitatea Vanderbilt, Nashville , Tennessee, SUA, spune ca “Rezultatele sunt destul de dramatice”, 10 secunde pentru activitatea cerebrala fiind un timp foarte indelungat.

Experimentul

Haynes si colegii sai au folosit 14 voluntari intr-un experiment care implica procesul de luare a deciziilor: ei trebuiau sa apese pe unul dintre cele doua butoane avute le dispozitie, corespunzand fiecarei maini, cand se decideau sa aleaga o litera dintr-un rand care aparea pe un ecran la anumite intervale.

Rezultatele au inregistrat o activitate cerebrala cu 10 secunde inainte ca decizia sa aiba loc efectiv, semnalul venind mai ales din regiunea cerebrala a cortexului prefrontal situata imediat in spatele fruntii.

Profesorul Haynes crede ca aceasta regiune ar putea fi responsabila cu luarea deciziilor, iar urmatorul pas pe care acesta il urmareste este aceala de a mari rapiditatea analizarii datelor pentru a permite cercetatorilor prezicerea alegerilor pe care oamenii le fac.

Libertate si necesitate

Experimentul condus de cercetatorii americani il continua de fapt pe cel intreprins in anii ’80 de catre neuropsihologul Benjamin Libet, de la o universitate din California, care a folosit un singur buton, dar care daduse rezultate similare celor din zilele noastre.

Libet a fost criticat de unii specialisti care spuneau ca activitatea cerebrala inregistrata poate sa fie intrepretata ca una de pregatire, nefiind efectiv legata de luarea deciziei propriu-zise.

Chris Frith, de la Universitatea College London, crede ca experimentul facut de Haynes nu demonstreaza lipsa liberului arbitru, intrucat cadrul prestabilit de oamenii de stiinta si in care oamenii au fost nevoiti sa aleaga s-a constituit intr-o restrictionare a libertatii lor: “Subiectii si-au inmanat libertatea experimentatorului in momentul in care au fost de acord sa fie scanati”.

Problema pe care o pun, insa, aceste experimente este mai complexa, intrucat in ciuda faptului ca ele pot pune in evidenta ca exista modele mentale sau preferinte mai mult sau mai putin constiente pe baza carora omul alege o varianta in dauna alteia, nu inseamna ca omul nu alege sau ca procesele cerebrale o fac in locul lui.

Ele se pot constitui in deprinderi si obisnuinte inconstiente care, intr-adevar, pot determina pana la un anumit punct activitatea decizionala constienta, dar omul isi poate constientiza obisnuintele si le poate modifica (chiar daca mai greu), un aspect ce poate fi observat la fel de bine!

Daca nu ar fi asa, incredibila varietate a personalitatii umane care poate fi observata si care e data tocmai de jocul libertatii si al necesitatii, nu ar putea exista!

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele