IT & C

Copiii alaptati in mod natural sunt mai inteligenti

Cele mai recente studii confirma o teorie mai veche propusa de sustinatorii alaptarii naturale, anume ca bebelusii care urmeaza calea trasata de natura umana sunt mai inteligenti.

Cotidianul italian La Stampa informeaza asupra unuia dintre cele mai ample studii efectuate asupra acestui subiect de catre o echipa condusa de Michael Kramer de la Universitatea McGill din Montreal, Canada.

Cu toate ca si alte cercetari au incercat sa puna in lumina faptul ca laptele matern joaca un mare rol in dezvoltarea capacitatilor cognitive ale copiilor, acesta este primul studiu de amploare in care au fost urmarite efectele alaptarii naturale fata de cea artificiala pe doua grupuri de copii.

A reiesit ca, la 6 ani si jumatate, copii alaptati in mod natural prezentau rezultate net superioare fata de ceilalti: 5.9 puncte in plus pentru testele de inteligenta in general, 7.5 puncte pentru inteligenta verbala si 2.9 puncte pentru cea non-verbala.

Cercetarile sistematice ale oamenilor de stiinta canadieni au inceput in anii 1996-1997 si au implicat 7.108 de femei care abia nascusera si-si alaptau copiii in mod natural si 6.791 de mame care nu-si alaptau copiii pe cale naturala.
Intre anii 2002-2005, cand deja copii aveau o varsta medie de 6.5 ani, pediatrii le-au masurat acestora capacitatile cognitive, dar au cerut si profesorilor copiilor sa-si spuna o parere asupra lor.

Astfel, copiii alaptati in mod natural au reiesit mai inteligenti atat dupa standardele testelor cat si dupa parerea profesorilor. Nu numai atat, dar testele fiziologice arata ca laptele matern are un efect pozitiv asupra intregului organism.

Cu toate acestea, ingredientul laptelui matern ramane un mister, asa cum legaturile naturale intre mama si pui la mai toate speciile de mamifere poarta firescul naturii fara a putea fi incadrate in scheme, fie si ele stiintifice.

In mod particular, oamenii de stiinta cred ca secretul laptelui matern ar putea sta in anumite grasimi speciale sau intr-un factor de crestere pe care-l contine si care este absent in laptele artificial.

Dincolo de aceste consideratii biologice, cercetatorii nu exclud totusi posibilitatea ca factorul decisiv sa stea in interactiunea fizica si emotiva care se creeaza intre mama si copil.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele