IT & C

#core #chip #intel

Chip-ul futurist ar putea schimba modul in care sunt construite computerele

Cercetatorii de la Intel Labs au prezentat un procesor Intel experimental, cu 48 core-uri, sau un "cloud computer cu chip unic", care regandeste multe dintre modalitatile de abordare utilizate in design-ul contemporan pentru laptop-uri, PC-uri si servere.

Acest chip futuristic asigura de 10 pana la 20 de ori mai multe motoare de procesare decat cele mai populare procesoare Intel Core existente la ora actuala.

Core-uri multiple

Obiectivul cercet?rilor pe termen lung este sa adauge caracteristici incredibile de scalare computerelor viitorului, care sa genereze noi aplicatii softwaresi interfete om-masina. Compania Intel are in plan implicarea industriei si mediului academic anul viitor, oferind 100 sau poate chiar mai multe asemenea chipuri experimentale pentru cercetari concrete aplicate, precum si pentru dezvoltarea de noi aplicatii de software si modele de programare.

Intel va integra caracteristici cheie intr-o noua linie de chipuri sub brand-ul Core la inceputul anului viitor si va introduce pe piata procesoarele cu sase si opt core-uri in cursul lui 2010. Prototipul anuntat astazi contine deja 48 core-uri de procesare Intel complet programabile, cele mai multe folosite vreodata pe un singur chip de siliciu.

De asemenea, include o retea pe chip de mare viteza, pentru a partaja informatii si tehnici recent inventate pentru un management eficient al consumului de energie, fapt care permit celor 48 core-uri sa opereze cu eficienta energetica foarte mare, consumand doar 25 w in modul "idle" si 125 w cand ruleaza la performanta maxima.

Computere inteligente
 
Intel intentioneaza sa dobandeasca o mai buna intelegere a modului in care trebuie efectuat procesul de planificare si coordonare a numeroaselor core-uri ale acestui chip experimental pentru viitoarele sale chipuri mainstream. De exemplu, laptop-urile viitoare cu capabilitati de procesare atat de mari ar putea sa "vada", cu mare acuratete, asa cum vad oamenii diverse obiecte si miscari, pe masura ce apar si se produc.

Acest gen de interactiune ar putea elimina nevoia de tastaturi, telecomenzi sau joystick-uri pentru jocuri. Anumiti cercetatori considera ca in viitor, computerele ar putea chiar sa citeasca undele cerebrale, deci ar fi de ajuns ca utilizatorul sa se gandeasca la o comanda, fara sa o rosteasca cu glas tare.

Intel Labs a denumit acest chip-test "single-chip cloud computer", pentru ca este similar cu organizarea centrelor de date utilizate pentru a crea un "cloud" de resurse de calcul pe Internet, un mod de a livra servicii precum online banking , retele de socializare si magazine online pentru milioane de utilizatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele