IT & C

Celulele stem iau locul chirurgiei plastice

Noile tehnici vor elimina neajunsurile implanturilor cu silicon. Chirurgia plastica si reparatorie clasica se bazeaza covarsitor pe elemente de umplutura, precum pungile de silicon cu care sunt pompati sanii sau grasimea prelevata dintr-o parte a corpului si injectata intr-o alta.

Neajunsurile metodei, cum ar fi aspectul artificial in cazul silicoanelor si eficienta de scurta durata, asociata cu transferul de grasime, i-au facut pe cercetatorii americani sa ia in calcul alternativa celulelor stem, informeaza LiveScience.com.

„Daca vom trage foloase de pe urma celulelor stem, vom putea sa reconstruim tesuturi afectate sau sa construim altele noi, intr-o maniera noninvaziva“, a explicat doctorul J. Peter Rubin de la Universitatea de Medicina Pittsburg.

Dresate in prima faza pentru a deprinde diferite roluri, precum cel de grasime sau de cartilaj, celulele stem ar putea fi injectate in anumite zone din corpul unui pacient. Odata ajunse acolo, ele vor continua sa creasca si sa se multiplice. Bisturiul va ramane un instrument al trecutului.

Potrivit lui Ruben, noua tehnica va fi utilizata si pentru mascarea ridurilor sau pentru inlocuirea portiunilor de san afectate de tratamentul anticancer . Mai mult, ea va permite realizarea de implanturi mamare pe cale naturala.

Cu toate ca va mai dura ceva vreme pana cand noua metoda va intra in functiune, unii chirurgi europeni si asiatici o folosesc deja in combinatie cu tehnicile traditionale. Ei nu se multumesc sa injecteze doar grasime, ci o amesteca cu celule stem extrase chiar din stratul adipos. Cocktailul obtinut este folosit apoi pentru realizarea de grefe de grasime.

Inovativa metoda are avantajul ca duce la un aspect apropiat de cel natural si conserva rezultatele pe o perioada mai lunga, in comparatie cu chirurgia plastica obisnuita, si asta pentru ca celulele stem hranesc si ingrijesc tesuturile care le inconjoara.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele