IT & C

Cel mai vechi colier de aur din Americi

Arheologii au descoperit langa lacul Titicaca, in regiunea de sud a Peru, cel mai vechi obiect lucrat din aur de pe intreg Continentul American: un colier care simboliza cel mai probabil statutul social.

BBC News informeaza ca datarea cu carbon a stabilit varsta colierului la aproximativ 4.000 de ani, intr-o perioada cand zona era ocupata de populatii de vanatori-culegatori. Cercetatorii cred ca piesa a fost realizata din pepite de aur, iar semnificatia bijuteriei pare sa stea in faptul ca ea servea ca un semn al ascendentei sociale intr-o societate care devenea tot mai complexa.

Cercetatorii spun ca bijuteria este cel mai vechi obiect de aur nu numai din Anzi, ci si din Americi, conducatorul studiului, doctorul Mark Aldenderfer, de la departamentul de antropologie al Universitatii din Arizona, Tucson , crede ca aceasta descoperire arata ca deja acum 4.000 de ani aurul nu mai era considerat numai o piesa de decoratie , ci un principiu de ierarhizare sociala.

Cercetatorul a declarat pentru BBC News ca “Aurul reflecta o tendinta universala a fiintelor umane de a lupta pentru prestigiu si status. Aurul reflecta acel proces prin care comunitatile dintr-o societate simpla devin mai complexe”.

Colierul a fost descoperit langa maxilarul unui craniu de om adult intr-un mormant aflat in apropierea unui sat antic de langa Jiskairumoko, un asezamant uman ale carui urme dateaza din 3.300 pana in 1.500 inainte de Hristos.

Arheologii cred ca bijuteria a fost purtata de un adult, probabil o femeie mai in varsta, iar urmele de pe colier sugereaza ca pepitele de aur au fost lovite probabil cu un ciocan de piatra pentru a le transforma in placute care apoi au fost indoite in jurul unui obiect dur pentru a le da o forma cilindrica.

Pentru doctorul Aldenderfer, aurul ar fi simbolizat prestigiul purtatorului, lucru deloc diferit de ceea ce se intampla azi: obiectul “reprezinta mult mai mult decat un obiect interesant. Este o piesa reprezentativa pentru modul in care oamenii isi traiau viata si pentru modul in care se intreceau pentru status”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele