IT & C

#televizor #aparat #ecran

Care este rezolutia optima a unui televizor pentru camera mea?

Te-ai hotarat sa investesti intr-un televizor nou si nu stii care e cea mai buna varianta pentru tine? Stii dimensiunea camerei, stii unde vrei sa amplasezi televizorul si canapeaua din care vei privi la acesta? Deci, ce dimensiune ar trebui sa alegi?


Distanta optima fata de TV
 

In cazul televizoarelor Standard Definition Television (SDTV), regula folosita este ca telespectatorii sa se simta confortabil privind la televizor de la o distanta de 3 pana la 6 ori diagonala ecranului. Acest tip de televizoare redau programele TV conforme cu standardele in domeniu, si anume 480 de linii (720×480 pixeli) pentru standardul NTSC, respectiv 576 linii (720×576 pixeli) pentru PAL. Programele TV din grila operatorilor de cablu de la noi din tara sunt in cea mai mare parte SDTV.

Pentru televizoarele High Definition Television (HDTV -  standard de televiziune cu rezolutie inalta), regula se modifica semnificativ. Datorita calitatii imaginii, poti sta mult mai aproape de televizor. Regula pentru televizoarele HD este ca dimensiunea ecranului sa fie de 1,5 – 3 ori mai mica decat distanta dintre acesta si utilizator.

Reglementarea este folosita pentru a stabili distanta ideala a corpului uman in raport cu televizorul pentru confortul si protectia ochilor.

 

LCD sau plasma?


LCD-urile (Liquid Cristal Display) sunt ecrane cu cristale lichide , diferite substantial de vechea tehnologie a televizoarelor SD, CRT. Cateva dintre avantajele LCD fata de CRT sunt: grosimea televizorului mult mai mica, greutatea redusa, inexistenta problemelor de geometrie a imaginilor, luminozitate foarte buna si un alb curat. Printre dezavantajele LCD-ului se numara faptul ca aceste ecrane pot folosi nativ o singura rezolutie fixa, la care imaginea este afisata optim. Ceea ce inseamna ca in cazul posturilor TV Standard Definition, ecranele LCD interpoleaza imaginea, iar orice interpolare duce la scaderea calitatii imaginii.

Plasmele sunt ecrane ce folosesc mici celule umplute cu un amestec de gaze nobile pentru a afisa imaginile. In mod gresit, foarte multa lume se refera la orice ecran subtire ca fiind o plasma, dat fiind ca este greu de diferentiat la prima vedere un LCD de un ecran cu plasma. Avantajele acestor ecrane fata de CRT-uri sunt in special legate de luminozitatea mare si dimensiunile reduse. Fata de LCD-uri, plasmele au avantajul timpului de raspuns mai mic, gama mai larga de culori si posibilitatea atingerii unor diagonale mai mari.

Printre dezavantaje se numara efectul de burn-in, care duce la imprimarea permanenta a unei urme pe ecran in cazul afisarii unei imagini statice pentru o perioada indelungata de timp (de exemplu sigla unui post TV). In cazul ultimelor modele de ecrane cu plasma acest efect este mult diminuat.


Cea mai buna alegere


In general, televizoarele cu diagonala de 70 de centimetri sau mai mica sunt potrivite pentru dormitoare sau camerele mici. Pentru camerele de zi ai nevoie de un televizoar cu ecran mai mare pentru a satisface intreaga familie sau pe prietenii care vin in vizita.

Daca televizorul de care ai nevoie trebuie sa aiba diagonala de 100 cm sau mai putin, un televizor plat LCD este cea mai buna alegere. Intre 100 si 150 de cm poti alege oricare dintre cele trei variante. Plasmele tind sa fie cea mai populara alegere pentru aceste dimensiuni deoarece ofera o buna calitate a imaginii si atractia ecranului plat. LCD-urile cu ecran plat sunt competitive la pret cu plasmele intre 100 si 150 de cm, dar in general nu sunt disponibile peste 130 de centimetri, iar la aceasta dimensiune pot fi destul de scumpe.

Deoarece televizorele HD au o rezolutie inalta, programele Standard Definition pot avea o calitate a imaginii mai scazuta decat pe televizoarele SD.

Daca folosesti in principal programe Standard Definition, ia in considerare achizitionarea unui televizor HD cu diagonala medie. Cu un ecran mai mic, imperfectiunile programelor Standard Definition sunt mai putin evidente.
 

HD Ready sau Full HD


Televizoarele HD Ready au o rezolutie minima de 720 de linii pentru afisarea continutului High Definition. Acestea pot accepta formate video HD in 720p si 1080i, dar nu poate afisa rezolutia completa de la surse 1080p. Imaginile pot fi astfel usor distorsionate, dar se pot obtine totusi imagini de calitate uimitoare cu Discuri Blu-ray, DVD-uri upscaled si jocuri Playstation3.

Televizoarele HD Ready 1080p sau Full HD reprezinta viitorul. Rezolutia ecranului indeplineste cerintele minime pentru HD Ready cu adaugarea a 1920x1080 pixeli. Acestea afiseaza continut la 1080i si 1080p fara distorsiuni, ceea ce inseamnă ca poti alege un ecran mai mare chiar daca nu dispui de o camera foarte mare.

Totodata, poti sta mai aproape de ecranul televizorului fara a vedea pixelii individuali.

Din pacate insa, majoritatea acestor televizoare nu vor fi folosite la adevaratul lor potential, din cauza ca exista un singur furnizor de programe de tip HDTV la noi in tara, iar numarul canalelor oferite este destul de redus. O alta modalitatea de a receptiona aceste programe este utilizarea unui tuner digital DVB-T sau a unei antene de satelit.
 

Discurile Blu-ray
 

Discurile optice Blu-ray sunt folosite pentru stocarea inregistrarilor video de inalta rezolutie. Datorita lungimii de unda relativ mici (405 mm), un disc Blu-ray poate contine o cantitate de informatii mult mai mare decat unul de tip DVD.

Pe un disc Blu-ray de 50 GB pot fi stocate aproximativ 9 ore de video HD si aproximativ 23 ore de video SD. In medie, un disc cu un singur strat poate sa stocheze 135 de minute de video HD folosind codarea MPEG-2 , spatiul aditional putand fi folosit pentru 2 ore de materiale bonus cu o calitate standard. Un disc cu strat dublu poate stoca pana la 3 ore in calitatea HD si 9 ore de materiale bonus la calitate SD.

 

Fii bland cu ochii tai


Daca stai prea aproape de un televizor care necesita scanarea vizuala a ecranului pentru a vedea intreaga imagine iti poti suprasolicita si epuiza ochii. Cel mai bun mod de a stabili daca televizorul are o marime potrivita pentru camera ta este sa masori distanta dintre zona de vizionare si locul de amplasare al televizorului, apoi sa mergi la magazin, sa te asezi corespunzator fata de unul din televizoarele expuse si sa urmaresti ecranul cateva minute.

Poti sa vezi intreaga imagine fara sa-ti misti ochii si capul? Ecranul este corespunzator fizic pentru unghiul de perceptie al ochilor? Pentru a nu avea surprize neplacute dupa achizitionarea televizorului, incearca sa probezi un model similar inainte sa iei decizia finala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele