IT & C

#review #joybee gp1 #benq #led #3dlp

BenQ Joybee GP1 Review

Compact, portabil si capabil, trei caracteristici pe care nu orice proiector le poate indeplini, dar BenQ Joybee o face. Unul dintre cele mai mici proiectoare de camera existente pe piata isi arata inscusinta intr -un review la Acasa.ro.

BenQ Joybee a fost lansat pe piata autohtona in primavara lui 2009 (martie), dispozitivul fiind primul mini-proiector bazat pe tehnologia LED.

Caracteristicile lui Joybee

Mobilitatea este cuvantul cheie in ziua de azi si acest model este aplicat laptopurilor si telefoanelor mobile, dar este extins si catre alte domenii, printre care si proiectoarele. Daca intr-o extrema avem modelele 3D sau pe cele destinate segmentului home cinema, iar in alta avem proiectoarele de buzunar, segmentul de mijloc ramane cu destul de putini luptatori.

Totusi, printre cei mai de seama este BenQ Joybee, perfect atat pentru sali de sedinta, cat si pentru camera proprie. Cu dimensiuni de 136 x 57 x 120 mm si o greautate care se invarte in jurul a 650 de grame, BenQ Joybee se poate deveni un adevarat prieten al celor care prefera vizionarea filmelor in propria casa, dar viseaza la o proiectie si nu un monitor, indiferent de marimea lui.

Laturile dispozitivului sunt destul de incarcate. Pe langa grilele de ventilatie, pe latura stanga gasim slotul DC aferent cablului de alimentare. Latura dreapta este libera, iar cea din spate este cea mai incarcata. Aici se gasesc alte grilaje ale ventilatorelor, difuzorul, intrarea VGA, slot iesire semnal audio si slotul USB.

Partea superioara este dotata cu butoanele de control, tactile, o rotita de reglare a calitatii imaginii, iar partea de jos are doar un picior care se desurubeaza, folosit la ridicarea dspozitivului cand acesta este asezat pe masa. Tot aici se gaseste si un filet care foloseste la prinderea lui Joybee pe un trepied.

Tastele de pe partea superioara a proiectorului se regasesc si pe telecomanda inclusa in pachet. BenQ Joybee GP1 vine la pachet cu CD, manual de utilizare, cablu VGA, cablu de alimentare, telecomanda si o husa pentru transportul proiectorului. Modelul permite si atasarea de accesorii optionale, in cazul lui GP1, utilizatorii pot opta pentru un doc special de iPod sau iPhone care permite redarea muzicala, de clipuri video sau foto .

Cum se comporta

BenQ Joybee se instaleza foarte usor. Scos din cutie se conecteaza la o sursa de curent, se apasa butonul de start si dispozitivul va afisa meniul Imagini/Film/Configurare de unde utilizatorul isi va alege actiunea dorita. In cazul in care se opteaza pentru citirea datelor direct de pe un stick USB, proiectorul este compatibil cu formatele de imagini JPEG, GIF, BMP si TIFF, iar in cazul in care imaginile au fost captate pe verticala, acestea se pot roti in ce directie se doreste. Totusi, principalul scop al acestui proiector este redare video.

Joybee suporta formate MPEG4, MJPEG, xvid si 3ivX daca acestea sunt redate direct de pe stick-ul USB. In caz ca utilizatorul doreste redare de alte formate .avi, .mvk, etc se poate opta pentru conectarea lui Joybee la PC sau laptop. Conexiunea se face usor prin cablul VGA de la pachet.

Meniul lui Joybee se imparte in doua, cel principal de selecatare a formatelor audio/video/foto si cel secundar de configurare. Cel principal este foarte usor de utilizat, foarte intuitiv chiar si pentru cei care nu detin multe cunostiinte de tehnologie. Pe de alta partea, meniul secundar de configurare este ceva mai complex, unde utilizatorii trebuie sa fie mai rabdatori. Pentru manevrarea mai usoara, Joybee vine cu telecomanda, iar navigarea prin meniu se face mai usor din acest dispozitiv decat din butoanele tactile de pe suprafata superioasa a proiectorului.

Totusi, imaginea trebuie proiectata pe un fundal. Nu totdeauna fundalul este cel propice pentru asa ceva, de acees BenQ Joybee vine cu anumite setari care ajuta la o vizionare mai placuta de filme. Pe langa reglajele rapide din rotita ale lampii, Joybee GP1 dispune de setari pentru fundaluri colorate, astfel in functie de nuanta peretelui sau ecranului de proiectie, utilizatorul va selecta optiunea potrivita.

Desi cu o luminozitate de numai 100 ANSI lumeni, BenQ JoyBee se descurca admirabil si in timpul zilei, imaginile fiind destul de saturate chiar si in conditii de lumina normale pentru un birou. Imaginile redate de BenQ GP1 au o rezolutie nativa de 856 x 600 pixeli, aceasta fiind rezolutia optima de vizionare. BenQ Joybee GP1 vine dotat cu tehnologia LED, si 3DLP . Viata lampii LED ar dura peste doi ani de zile, in conditii de utilizare neintrerupta.

Pro si contra


In "tabara pro", BenQ Joybee GP1 acumuleaza cele mai multe puncte. Modelul este un proiector mic (compact), silentios care are un consum redus de energie si degaja foarte putina caldura. Modelul este usor de instalat si datorita dimensiunilor sale poate fi asezat chiar si pe un trepied fara nicio problema.

Imaginea LED-ului se regleaza foarte usor datorita rotitei accesibile de pe partea superioara, iar in afara de proiectii de filme, atunci cand Joybee este folosit in salile de prezentare, proiectorul afiseaza textul relativ lizibil. Mai mult, in pretul proiectorului intra si software-ul de convertire a filmelor, astfel exista garantia ca orice format convertit va fi ulterior recunoscut de proiector atunci cand este citit de pe un mediu de stocare auxiliar.

Pe de alta parte, dispozitivul vine si cu anumite incoveniente printre care se numara lipsa unei baterii incorporate, lucru care ar fi facut modelul intr-adevar portabil. Cablul de alimentare care vine la pachet cu un transformator mai voluminos decat cel al unui laptop standard.

Un alt punct slab este cablul VGA care este mult prea scurt, utilizatorului fiindu-i destul de greu sa ataseze Joybee-ul la PC-ul propriu si sa il indrepte catre o zona de proiectie. Alte lucruri care ar putea deranja sunt faptul BenQ GP1 suporta doar anumite formate direct de pe stick, iar butoanele proiectorului nu raspuns imediat comezii, utilizatorii fiind nevoiti sa insiste destul de mult pentru a le activa.

Galerie foto BenQ Joybee GP1

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele