IT & C

#point'n'shoot #aparat foto #benq

BenQ DC E1020 Review

Aparatul foto BenQ E1020 a fost prezentat de compania producatoare impreuna cu un alt model, BenQ E1220. Ambele camere s-au lansat pe piata autohtona in primavara lui 2009, mai precis in luna aprilie.

BenQ E1020 este un dispozitiv din categoria entry-level si este un aparat dedicat " point'n'shoot ", destinat utilizatorilor amatori.

Caracteristicile lui BenQ E1020

Camera foto este un model foarte compact si foarte usor, modelul masurand 93 x 58 x 22 mm si cantarind in jur de 120 de grame. Dimensiunile mici si greautatea redusa se explica si prin faptul ca modelul vine cu acumulator propriu, incorporat in corpul aparatului si nu cu baterii interschimbabile.

Modelul vine cu un ecran destul de generos, de 2,7 inch, cu 230.000 de pixeli, cu o rezolutie de aproximativ 555 x 416 pixeli, care este acceptabila. Obiectivul foto al modelului dispune de un senzor capabil de 10 MP care are, ca si majoritatea camerelor foto compacte, un zoom optic de 3x. Carcasa aparatului foto este confectionata din plastic si metal. Vestea buna este ca plasticul are un aspect mat si nu lucios, material care nu retine urme de amprente.

Fiecare latura a aparatului este destul de incarcata. In partea de sus a dispozitivului se gasesc doua butoane, cel "On/Off" si cel care declanseaza captarea de imagini. Latura dreapta a camerei foto dispune de un difuzor si doua slot-uri, unul pentru cablu USB si al doilea cel dedicat incarcatorului.

Pe latura stanga se afla locul in care se agata cureaua de siguranta si capacul glisant sub care se afla slotul cardului SD. Latura inferioara este cea mai modesta, aici aflandu-se doar orificiul cu filet pentru trepied. Pe partea dorsala se gasesc ecranul de 2,7 inch si o serie de butoane. Primul de sus este dublu si are rol de zoom in/out, sub el exista butonul prin care se activeaza modul de afisare a imaginilor deja salvate, sub acesta butonul de meniu, iar dedesubt se afla D-pad-ul cu scurtaturile de rigoare, Macro, flash, timer si cel care prezinta datele unei imagini captate. Ultimul buton de aici este cel de moduri de fotografiere (scene).

Tehnologiile din dotare

Modelul vine cu tehnologii de detectare a fetei si a zambetului, care odata activate vor declansa automat  senzorul foto atunci cand detecteaza un zambet in peisaj. M-Burst permite surprinderea unei serii de imagini consecutive, combinandu-le intr-o fotografie-colaj iar SmartFocus este o functie care selecteaza automat modul Macro atunci cand utilizatorul incearca sa surprinda o imagine de la distanta mica.

Chiar daca este un model point'n'shoot, BenQ E1020 vine dotat si cu stabilizator de imagine plus flash si un ISO destul de ridicat de pana la 1600. Din pacate, ISO-ul nu poate fi setat manual de utilizator ci va fi selectat automat de catre aparatul foto in functie de conditiile in care este captata imaginea. Acest lucru se intampla frecvent in cazul aparatelor foto compacte.

Modurile "scene" sunt destul de variate pentru acest model. Acestea pot fi accesate print-un singur buton aflat sub D-pad-ul aparatului foto, langa ecran. Modurile de fotografiere sunt: auto, program, Av (aperture Priority), Tv (Shutter Priority), Landscape, portret, Smile Catch, Sport, Backlight, Night Scene, Beach, Snow, Fireworks, Night Portrait, Sunset, Museum, Party, Text, Kids & Pets, Foliage, Aquarium si inregistrare de voce si video.

Aparatul foto poate capta imagini la rezolutiile urmatoare: 3664 x 2748 (10MP), 3664 x 2442 (3:2), 3264 x 2448 (8MP), 2576 x 1932 (5MP), 2048 x 1536 (3MP), 1920 x 1080 (16:9), 1600 x 1200 (2MP) si 640 x 480 (VGA). Mai mult, BenQ E1020 poate face capturi video cu sunet la o rezolutie maxima de 640 x 480 de pixeli (rezolutie VGA).

Cum se comporta

BenQ E1020, desi un aparat foto compact, este usor de tinut in mana. Ce poate fi totusi deranjant este asezarea D-pad-ului de pe partea dorsala. Unele butoane vor fi mai greu de apasat la inceput, pana cand utilizatorul se obisnuieste cu pozitionarea lor. Partea buna este ca modurile de fotografiere sunt destul de accesibile datorita tastei speciale. Totusi, modul de captare video nu este foarte la indemana.

Bateriile incorporate pot prezenta atat un avatanj, cat si un dezavantaj. Prin achizitia unui aparat care beneficiaza de acumulatori proprietari, utilizatorul e scutit de o achizitie separata a unor acumulatori de tip AA. Pe de alta parte, atunci cand acumulatorul inclus a fost consumat, utilizatorul nu il poate schimba, iar daca evenimentul neplacut se petrece in timpul unei calatorii, acesta va trebui sa astepte un loc cu o sursa de curent.

Flash-ul din dotare se descurca bine, avand o putere destul de mare pentru a surprinde imagini in intuneric. Singura problema este ca focalizarea se va face pe cel mai luminos punct din imagine si acest lucru nu va fi neaparat subiectul care trebuie fotografiat. In general aparatul capteaza imagini bune cu un nivel al zgomotului de imagine scazut. Focalizarea va fi punctul slab al aparatului.

In schimb, punctele forte ale camerei sunt usurinta de utilizare, dimensiunile si greautatea redusa, plus faptul ca vine cu o husa de protectie la pachet. Din pacate, modelul este depunctat de acumulatorul care nu poate fi schimbat si care se incarca doar cu cablul proprietar BenQ de la pachet. Totodata, iesirea USB nu este cea standard, ci mufa proprietara BenQ.

Galerie foto cu BenQ DC E1020

Galerie foto cu imagini captate de BenQ DC E1020

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele