IT & C

Antena 3, prioritate pentru Intact

Trustul de presa Intact comunica o investitie de 15 milioane de euro pentru tehnologia Antena 1 si Antena 3. Surse demne de incredere de la o televiziune concurenta confirma cifra pentru noile dotari ca fiind una reala. Stirile Antenei 1 si ale Antenei 3 vor fi realizate intr-un sistem nou, iar "Observatorul" se va relansa cu un alt decor.10 din cele 15 milioane sint destinate decorurilor de la "Observator", calculatoarelor si programelor noi, iar celelalte 5 vor fi investite pina in toamna in productiile de divertisment ale Antenei 1. Tehnologia este furnizata de Associated Press si, conform Intact, are un nivel comparabil cu cea utilizata de CNN si BBC in prezent.

Este vorba de suport integral digital si o retea construita in jurul unui server foarte puternic de stocare a datelor audio-video, Omnerom. Cu alte cuvinte, reporterii "Observatorului" si ai Antenei 3 vor putea sa-si realizeze singuri pre-montajul stirilor, iar toate imaginile vor fi arhivate si disponibile intr-un sistem centralizat.

Care e diferenta?

Pina acum, un reporter venea de la filmare, viziona caseta cu imaginile brute pe o "vizioneuza" (un player) si scotea time-code-urile (adica minutul, secunda si numarul de fotograme) la care se aflau imaginile interesante. Isi concepea apoi un decupaj format din comentariu propriu, ilustrat cu cadre neutre si "sincroane", adica declaratii relevante ale celor intervievati.

Apoi, decupajul era realizat si ameliorat de editorul de imagine, in grupul de montaj.
In noul sistem, reporterul are la dispozitie imaginile de pe server si realizeaza singur un pre-montaj, care trebuie finisat de editor. Noul sistem poate scadea cu 30- 40 la suta timpul in care o stire ajunge pe post.

Programul care centralizeaza stirile

Tehnic vorbind, investitia de 10 milioane se refera la: regia de emisie si tehnologia de satelit, calculatoare Apple Macintosh , software de editare Final Cut, softul de productie de stiri ENPS si specialistii care au implementat proiectul si au realizat training-ul.

O noutate o reprezinta si sistemul de redactare a stirilor si realizare a unui desfasurator (sumarul jurnalului, dupa care se face emisia propriu-zisa). Intr-un sistem de tip vechi, stirea era scrisa de reporter intr-un program ca Plus, care ii cronometra lungimea, iar apoi, finisata de editor.

Partea care revenea prezentatorilor era trimisa in prompter manual, prin retea, dupa care, in desfasuratorul realizat intr-un program ca Microsoft Excel, producatorul trecea titlul stirii, "burtierele" (titrajele care apar pe ecran atunci cind exista intervievati), time-code-urile, incadratura si alte elemente necesare pentru emisie.

Desfasuratorul era impartit ulterior intregii regii de emisie, iar regizorul de emisie (sau de montaj) coordona transmisia. Noutatea introdusa de softul ENPS este ca desfasuratorul se creeaza de la sine, pornind de la textul redactat de reporter. Stirile sint automat arhivate de program, astfel incit elemente ale lor pot fi refolosite oricind.
Un sistem de acest fel este singurul care face posibila o productie de stiri ca aceea a Antenei 3, cu jurnale la fiecare ora. Realitatea TV are un soft productie romaneasca, WebNews, care realizeaza o parte din operatiunile asigurate de ENPS.

De ce a investit Voiculescu

Data de lansare a "Observatorului" in decor nou si a Antenei 3 nu a fost stabilita cu certitudine. Surse din Antena 1 ne-au declarat ca este o chestiune de saptamini. Sistemul are suport pentru HDTV (televiziune cu transmisie digitala, care ofera o imagine superioara).
Camelia Voiculescu, patron al trustului de presa Intact, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca investitia este dictata de ritmul rapid in care se dezvolta piata audiovizuala in Romania. "Recunosc, mi-ar fi placut sa pastrez aceasta suma pentru consumul curent al trustului de presa", a spus fiica lui Dan Voiculescu.

"Insa in Romania se ard etape in evolutia industriei media, ceea ce impune necesitatea de investitii masive in tehnologie de ultima ora." Managerul trustului Intact a dat ca exemplu faptul ca Antena 1 a trecut de la analog la digital intr-un timp mult mai scurt decit in tarile occidentale . "Am facut aceasta investitie pentru ca, sa nu uitam, vrem sa fim cu un pas inainte", a incheiat ea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele