IT & C

Amenzi pentru comerciantii de telefoane mobile

La sfarsitul lunii iulie 2003 Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a efectuat controale in toata tara la societatile care comercializeaza telefoane si a aplicat 12 amenzi, a caror valoare se ridica la 400 de milioane de lei.

Societatile comerciale au primit amenzi pentru neafisarea SAR (rata absorbtiei specifice de energie) sau a instructiunilor de utilizare in limba romana, precum si pentru faptul ca nu au prezentat declaratii de conformitate ale produselor comercializate cu cele din Uniunea Europeana sau pentru lipsa marcajului de conformitate. De asemenea, alte 3 societati au fost amendate cu 125 milioane de lei, in perioada 4-8 august 2003.
"La 3 luni de la intrarea in vigoare a Ordinului privind importul si comercializarea telefoanelor mobile unii comercianti nu respecta, inca, un drept fundamental al clientului, acela de a fi informat cu privire la caracteristicile produsului pe care il cumpara. 50 de societati comerciale au fost amendate cu aproape 2 miliarde de lei pentru ca nu au aplicat prevederile acestui ordin. Avand in vedere ca exista, in prezent, aproximativ 10 milioane de utilizatori de telefonie in Romania, nu avem voie sa permitem comercializarea de produse care pot afecta sanatatea, deci este obligatoriu ca legea si sanctiunile prevazute de incalcarea ei sa fie aplicate intocmai. Controalele Inspectoratului vor continua si in perioada urmatoare, la nivelul intregii tari." a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica.

Ordinul nr.125 al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, referitor la adoptarea unor masuri privind importul si comercializarea telefoanelor mobile, publicat in Monitorul Oficial, partea I nr. 277 din 14 aprilie 2003, intrat in vigoare din 14 mai, se aplica agentilor economici care comercializeaza telefoane mobile si are in vedere sporirea gradului de protectie a cumparatorilor prin informarea corecta si completa cu privire la caracteristicile tehnice ale produsului si la nivelul de radiatii emise de aparatul achizitionat. Amenzile aplicate de la intrarea in vigoare a ordinului se ridica la 1,925 miliarde lei.

Unitatea de masura pentru calcularea nivelului de radiatii la care este expus corpul utilizatorului prin folosirea telefonului este SAR (rata absorbtiei specifice de energie). Conform Ordinului, pentru banda de frecventa 10MHz-10GHz, valoarea SAR nu trebuie sa depaseasca 0,08 W/kg pe intregul corp si 2 W/kg pentru cap si trunchi, acestea fiind zonele cele mai afectate in urma utilizarii excesive a telefonului mobil. Ordinul nr. 125 stabileste in legislatia romaneasca nivelul maxim admis pentru rata absorbtiei specifice de energie la utilizarea telefoanelor mobile, nivel identic cu cel de referinta din Recomandarea 1999/519/EC a Consiliului European.

Nerespectarea obligatiilor de informare a utilizatorilor, a conditiilor de protectie a sanatatii si sigurantei cumparatorilor de telefoane mobile, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi intre 50.000.000 si 100.000.000 lei. Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, institutie care functioneaza in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, este abilitat sa se ocupe de supravegherea pietei telefoanelor mobile si sa aplice sanctiunile prevazute de lege.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele