IT & C

Amenzi de peste 500 de milioane de lei intr-o singura saptamana

In a doua jumatate a lunii iunie 2003, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a efectuat controale in toata tara la societatile care au ca obiect de activitate comercializarea telefoanelor mobile, in urma carora a aplicat 22 amenzi, a caror valoare se ridica la 900 de milioane de lei.

Societatile comerciale au primit amenzi pentru neafisarea datelor tehnice si a SAR, precum si pentru faptul ca nu au prezentat declaratii de conformitate ale produselor comercializate cu cele din Uniunea Europeana. Alte doua societati au primit avertismente intrucat nu aveau afisate datele tehnice ale aparatelor pe care le comercializau. SAR - rata absorbtiei specifice de energie, indica nivelul de radiatii la care este expus corpul utilizatorului prin folosirea telefonului. Conform Ordinului nr.125, pentru banda de frecventa 10MHz-10GHz, valoarea SAR nu trebuie sa depaseasca 0,08 W/kg pe intregul corp si 2 W/kg pentru cap si trunchi, acestea fiind zonele cele mai expuse in urma utilizarii excesive a telefonului mobil.




"Este foarte important sa se inteleaga ca abaterile de la prevederile ordinului privind importul si comercializarea telefoanelor mobile inseamna punerea in pericol a sanatatii cetatenilor care le utilizeaza zi de zi, si care nu sunt deloc putini. Intr-o singura saptamana Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a aplicat amenzi in valoare de 500 milioane de lei ca urmare a controalelor efectuate in mai multe localitati din tara. In continuare vor fi amendati, cu sume care merg pana la 100 milioane de lei, comerciantii care nu inteleg ca nu pot sa dispuna dupa bunul lor plac de sanatatea a peste 5 milioane de cetateni care utilizeaza in prezent telefoanele mobile. Standardele de calitate trebuie respectate si nu putem admite nici o incalcare a legii. Fiecare cetatean are dreptul sa cunoasca nivelul de radiatii la care se expune folosind un telefon mobil, iar comerciantii trebuie sa inteleaga ca informarea corecta a cumparatorilor este o responsabilitate care le revine si care nu poate fi evitata." - a declarat Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Ordinul nr. 125 al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, referitor la adoptarea unor masuri privind importul si comercializarea telefoanelor mobile publicat in Monitorul Oficial, partea I nr. 277 din 14 aprilie 2003, intrat in vigoare din 14 mai, stabileste in legislatia romaneasca nivelul maxim admis pentru rata absorbtiei specifice de energie la utilizarea telefoanelor mobile, nivel identic cu cel de referinta din Recomandarea 1999/519/EC a Consiliului European.



De asemenea, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a efectuat, in luna iunie 2003, un numar de 145 de controale la retelele CATV, in conformitate cu planurile de control intocmite la nivelul Directiilor Teritoriale. Controalele efectuate au indicat ca 112 dintre retele se incadrau in cerintele legale de functionare, in timp ce 33 prezentau abateri ale parametrilor tehnici de la valorile nominale. Una dintre retelele CATV controlate a fost amendata cu suma de 25 de milioane, alte doua primind avertismente. Pentru celelalte 30, au fost stabilite termene de remediere a problemelor constatate, in marea lor majoritate defectiuni tehnice, cuprinse intre 24 de ore si 30 de zile.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele