IT & C

Albinele invata usor limbi straine dansand

Cercetatorii au descoperit ca specii diferite de albine , din cele mai indepartate colturi ale lumii, invata foarte usor limbile diverse exprimate prin dans ajungand sa se inteleaga si sa coopereze foarte bine.

Daily Telegraph informeaza ca cercetatorii chinezi si europeni au pus impreuna doua dintre cele mai indepartate specii de albine – asiatice si europene – pentru a forma colonii mixte, rezultatul fiind ca albinele s-au obisnuit unele cu altele foarte rapid, invatand usor diferitele dialecte.

Cele noua specii de albine existente pe pamant s-au separat acum aproximativ 30-50 milioane de ani, dezvoltand diferite limbaje – exprimate la albine prin dansuri specifice. Continutul mesajelor este acelasi, dar limbajele difera de la o specie la alta.

Echipa de cercetatori din Australia, China si Germania a aratat ca albinele europene, Apis Mellifera, si cele Asiatice, Apis Cerana, pot sa faca schimb de informatii si sa coopereze pentru a gasi noi surse de hrana .

Profesorul Shaowu Zhang de la Universitatea Nationala din Australia spune ca “membrii unei colonii de albine schimba in mod constant informatii prin intermediul dansului cu privire la descoperirea unor noi locatii, precum locuri pentru hrana, apa sau noi amplasamente pentru cuiburi”.

Cercetasii dau adevarate spectacole in interiorul cuibului pentru a face cunoscute coordonatele diferitelor locatii: locul este indicat prin leganari, iar directia si distanta pentru sursele de hrana sunt indicate prin orientarea si durata dansului.

Diferentele dintre dialecte intre specii sunt marcate, potrivit cercetatorilor, prin diferentele de durata chiar daca zboara aceeasi distanta in acelasi mediu inconjurator.

Ceea ce a descoperit echipa internationala de cercetatori a constat in faptul ca, puse impreuna, cele doua specii de albine au avut nevoie de un anumit timp de adaptare, dupa care albinele asiatice au reusit sa decodifice dansul suratelor europene conlucrand la depistarea locurilor indicate.

Cercetarile arata ca albinele, precum oamenii, se dovedesc capabile de a dobandi noi abilitati , dezvoltandu-si capacitatile de comunicare cu specii diferite.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele