IT & C

ADN-ul tigrului tasmanian a fost readus la viata

Materialul genetic al marsupialului disparut de mai bine de 70 de ani a fost introdus cu succes intr-un embrion de soarece pentru a-i influenta dezvoltarea. Experimentul va ajuta la stabilirea cu precizie a infatisarii dinozaurilor si a oamenilor de Neanderthal.

Cercetatorii de la universitatile Melbourne si Texas au extras secvente de ADN din patru specimene de tigru tasmanian vechi de un secol, trei pui si un adult, conservate in formol. Ei au injectat apoi o gena responsabila cu formarea cartilajelor intr-o serie de embrioni de soarece, iar ea a functionat intr-un mod similar genei echivalente specifice soarecilor.

Oamenii de stiinta au putut culege astfel informatii despre structura genetica a marsupialului disparut, relateaza ,,New Scientist’’. Clonarea animalului este insa departe, spun oamenii de stiinta australieni si americani.

„Este prima oara cand ADN-ul unei specii disparute a fost folosit pentru a obtine o reactie intr-un organism viu“, a declarat dr.Andrew Pask de la Universitatea din Melbourne, coordonatorul studiului. „Cum tot mai multe specii dispar, pierdem in mod constant informatii pretioase despre rolul si potentialul diferitelor gene“, a mai adaugat el, pentru a sublinia in continuare ca majoritatea speciilor care au existat vreodata au fost sterse de pe fata pamantului.

„Speciile care traiesc astazi reprezinta mai putin de unu la suta din totalul biodiversitatii care a existat de-a lungul timpului“, a explicat Pask. „Cercetarea are un imens potential pentru multe aplicatii, cum ar fi intelegerea mai buna a biologiei animalelor disparute“, l-a completat profesorul Richard Behringer de la Universitatea din Texas. Tehnologia dezvoltata i-ar putea ajuta pe cercetatori sa afle cu exactitate felul in care au aratat dinozaurii si oamenii de Neanderthal.

Profesorul David Rawson, de la universitatea britanica Bedfordshire, care n-a luat parte la studiu, a declarat ca performanta colegilor sai a fost relativ usoara, deoarece cercetatorii au lucrat cu o specie disparuta recent, din care s-au pastrat, in conditii bune, anumite ramasite .

Tentativa de a cobori mai mult in timp se va dovedi mai dificila. „In cazul animalelor si al plantelor care au disparut cu mii de ani in urma exista putine sanse de a da peste secvente de ADN bine conservate“, a declarat Rawson.

Ultimul exemplar de tigru tasmanian a murit in captivitate, in 1936, la Gradina Zoologica din Hobart Tasmania , dupa ce specia a fost vanata cu frenezie la inceputul secolului 20.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele