Financiar

#imobile #scadere preturi #stabilizare #previziuni imobiliare

Previziuni imobiliare: Preturile locuintelor se vor stabiliza in a doua jumatate a anului

 

Valoarea locuintelor din Romania va continua sa scada usor in prima jumatate a acestui an, pentru ca in a doua parte a lui 2011 sa asistam la o stabilizare a preturilor, potrivit estimarilor firmei de eveluare Darian.

"Tendinta de scadere a preturilor se va apropia de punctul terminus in cursul anului curent, cand piata se va stabiliza. In prima jumatate a anului va continua scaderea preturilor, dar intr-un ritm redus, de o cifra, dupa aceea urmand o stabilizare", a declarat Adrian Popa Bochis, director-evaluare companii al firmei Darian.

Si in acest an vor continua executarile silite, care coroborate cu relaxarea conditiilor de creditare, ar putea avea ca efect usurarea tranzactionarii acestor imobile, sustin analistii firmei.

Un alt fenomen care va aparea pe piata in acesta an ar fi lichidarea unor garantii imobiliare ale creditelor neperformante, fapt care va permite fondurilor de investitie sa cumpere la pachet aceste credite.

Adrian Crivii, presedintele Darian, a explicat ca pana in prezent bancile nu au vrut sa scape de portofoliile neperformante si au incerca toate solutiile pentru a evita executarile silite.

"Bancile nu vor plusa pe aceasta solutie pana nu se vor simti semnale de euro , decat sa execute proprietatea si sa incaseze doar 40.000 de euro mai bine prin negociere cu clientii sa incerce sa reduca creditul, dar sa recupereze mai mult in acest mod. Bancile accepta deliberat o pierdere, dar mai mica decat daca executa silit", sustine Crivii.

Potrivit unui studiu al pietei imobiliare realizat in 27 de orase din tara, pe baza preturilor de de tranzactionare a locuintelor, in 2010 s-a inregistrat fata de 2009 o scadere medie a costurilor de vanzare-cumparare de 10% atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea