Financiar

Zaharul se va scumpi cu 10-15%

Pretul zaharului va creste cu 10-15% in aproximativ o luna, ca urmare a scumpirii gazelor si energiei electrice, a declarat vineri pentru NewsIn presedintele Patronatului Fabricilor care Produc Zahar din Sfecla, Ioan Armenean.

"Majorarea preturilor la gaze si electricitate va afecta piata zaharului. In cel mai scurt timp, probabil o luna, vom asista la majorarea pretului zaharului cu 10-15%, pentru ca acest produs se afla in varful de consum. De exemplu, pentru rafinarea zaharului 60% din proces se face cu gaz metan.

Pe langa acest proces, mai sunt si alti factori care vor influenta scumpirea, cum ar fi transportul", a spus Ioan Armenean.

Presedintele Romalimenta , Sorin Minea , a declarat joi ca majorarea preturilor la gaze si energie va determina scumpiri si in industria alimentara , cresterea fiind de obicei la jumatate fata de procentul cu care s-au scumpit utilitatile. Potrivit acestuia, efectul scumpirii utilitatilor se va vedea in scurt timp la produsele alimentate.

Si presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat joi ca eventualele majorari din morarit si panificatie vor depinde in principal de pretul graului din noua recolta, care ar trebui sa fie mai ieftin. Potrivit acestuia, daca graul din noua recolta nu va fi mai ieftin, nu sunt excluse scumpirile in perioada urmatoare.

Preturile la carnea de pasare nu vor creste

Preturile la carnea de pasare nu vor fi majorate ca urmare a scumpirii gazelor si electricitatii, insa industria si consumatorul vor avea de suferit, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, Ilie Van. "Nu ne permitem sa majoram preturile pentru ca oferta este foarte mare si nu ar mai exista cumparatori. Industria carnii de pui nu poate insa sa recupereze aceste scumpiri adunate cu pretul cerealelor.

Aceste majorari de pret ne vor afecta si mai mult. Pe termen lung, consumatorul va avea de suferit pentru ca producatorul nu va mai creste pasari, iar oferta fiind mica atunci se vor inregistra majorari ale pretului la carnea de pasare", a afirmat Ilie Van.

ANRE a anuntat joi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4 %.

De asemenea, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.