Financiar

Vom fi "terminalul" energetic al Europei

Romania cauta parteneri cu bani pentru construirea unui port de primire a gazului natural lichefiat.

Daca, pana acum, proiectele energetice ne ocoleau, avem in sfarsit sansa sa devenim un jucator important in lupta pentru resurse. Romania are un nou proiect: poate fi una dintre destinatiile Gazului Natural Lichefiat (GNL). Considerat de analisti drept un proiect „ futurist “, construirea unui terminal de GNL la Constanta a fost confirmata.

Gaz din Qatar

„Complementar proiectelor Nabucco si Constanta-Trieste sustinem construirea, la Marea Neagra, a unui terminal de gaz natural lichefiat ce poate aduce o contributie importanta securitatii energetice a Europei“, a spus, ieri, presedintele Traian Basescu la o conferinta pe probleme de energie.

Gazul ar urma sa fie furnizat de Qatar, asa cum a promis emirul Hamad bin Khalifa, in martie, in timpul vizitei la Bucuresti. Costurile extrem de ridicate ale acestui terminal fac insa imposibila finantarea doar din banii guvernului, singura sansa fiind banii europeni.

Numai un vapor de transport al gazului, cu o capacitate de 150.000 metri cubi, costa 200 de milioane de euro si transporta echivalentul a 1 TWh (consumul unui oras cu 200.000 de locuitori - n.r.). 

Continuarea in Evenimentul Zilei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea