Financiar

#buget #adoptare #guvern

Unda verde pentru bugetul de stat pe 2011

Forma finala a Legii bugetului de stat, precum si cea a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2011 au fost adoptate in urma sedintei de luni a Guvernului. Cele doua proiecte urmeaza sa fie trimise in Parlament pentru a fi dezbatute si aprobate.

"Este pentru prima data cand bugetele au la baza indicatorii macroeconomici si putem spune ca acestia arata o revenire a economiei. Desi multe voci sustin ca guvernul Boc nu are viziune, putem spune ca in 2011 avem o crestere economica de 1,5%, lucru validat si de organismele internationale", a declarat Gheorghe Ialomitianu , ministrul de Finante, la finalul sedintei Guvenului.

 

Deficit bugetar de 4,4% din PIB

 

Gheorghe Ialomitianu spune ca bugetul a fost elaborat luandu-se in calcul, pe langa cresterea economica de 1,5%, un deficit bugetar de 4,4% din PIB.

"Bugetul se bazeaza pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, cu asistenta sociala, cu bunuri si servicii, iar cheltuielile pentru investitii cresc de la 33,9 la 25,1 miliarde lei (...) O sa avem un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii. Legat de venituri, avem o crestere semnificativa a impozitelor indirecte si a contributiilor de asigurari sociale, deci veniturile sunt asigurate pentru plata salariilor si pensiilor", a adaugat ministrul.

Ialomitianu a precizat ca bugetul asigurarilor sociale ramane in continuare nesustenabil, astfel ca va trebui ca de la bugetul de stat sa se faca noi transferuri de aproape 14 miliarde lei. Totodata, la bugetul de somaj va fi asigurata o subventie de peste 3 miliarde de lei. 

Adoptarea Legii bugetului de stat a fost completata de Executiv cu o ordonanta de urgenta prin care s-au extins constrangerile bugetare la angajarile in sectorul de stat.

Astfel, si in 2011 angajarile in sectorul bugetar se vor face dupa formula - un functionar angajat la sapte posturi eliberate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea