Financiar

Un deficit de peste 7% este prea greu pentru economie

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, spune ca deficitul de cont curent ar trebui coborat la jumatate.

Pentru asigurarea macrostabilitatii, Banca Nationala a Romaniei vrea sa franeze ritmul de creditare, pe care il considera periculos.

Pentru a fi sustenabil, deficitul de cont al Romaniei ar trebuie sa se injumatateasca, este de parere Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Iar reducerea de la 14% la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) trebuie sa fie graduala, pentru a evita o corectie brutala si dureroasa.

"Cred ca este evident ca economia romaneasca a ajuns la supraincalzire . Cresterea economica intr-un ritm alert, care se face cu extenuarea resurselor, se duce fie in dezechilibre externe, fie in inflatie, fie in amandoua", explica Isarescu. In 2007, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 66,1% fata de anul precedent, ajungand la 16,87 miliarde euro.

Ritmul de creditare a devenit prea mare

Tinand cont de faptul ca decalajul dintre cererea si oferta interna impulsioneaza importurile, alimentand deficitul balantei comerciale si implicit pe cel de cont curent, BNR nu are alta solutie decat sa incerce sa franeze cererea. Or, din acest punct de vedere, banca centrala nu poate decat sa actioneze asupra creditarii.

Cu atat mai mult cu cat, in opinia guvernatorului, viteza de creditare a ajuns sa fie periculoasa atat pentru banci, cat si pentru cadrul macroeconomic de ansamblu. Totusi, in aceasta privinta, viziunile bancii centrale si cele ale bancilor comerciale sunt divergente.

In timp ce institutiile de credit urmaresc profitul, prin acordarea a cat mai multor credite, BNR este interesata de asigurarea macrostabilitatii. Acesta este si motivul pentru care Banca Nationala a operat majorari succesive ale dobanzii de politica monetara - ultima avand loc spre finalul saptamanii trecute, cand dobanda cheie a urcat cu 0,25%, pana la la 10%.

Cresterea economica, in pericol

"Deficitul extern de 17 miliarde euro poate genera inchiderea ciclului pozitiv economic, care dureaza de noua ani, si trebuie sa fim constienti ca nu o sa dureze la nesfarsit asa", spune Eurgen Radulescu, consilier BNR .

Practic, in ultimii sapte ani, economia romaneasca a inregistrat cresteri anuale cuprinse intre 4 si 8%. Numai in primul trimestru a lui 2008, deficitul de cont curent a avansat cu 400 milioane euro, in timp ce investitiile straine directe au scazut cu 270 milioane euro, dand nastere unui decalaj de 130 milioane euro la finele primului trimestru.

"Poate nu vom avea un crah de magnitudine asa mare, totusi riscurile exista", apreciaza oficialul BNR. Comisia Europeana estimeaza ca deficitul de cont curent se va adanci in acest an la 16,1% din PIB, plasand Romania pe locul locul trei in Uniunea Europeana, intre statele cu cele mai ridicate decalaje. O previziune mai optimista vine din partea Comisiei Nationale de Prognoza, care anticipeaza pentru anul in curs un deficit de 13,6% din PIB.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea