Financiar

#afaceri #reguli #scoala #intrebari

Trei reguli de capatai in afaceri, pe care nu le invatati la scoala

In mai multe tari, somajul a atins cifre record. Multi oameni si-au pierdut slujbele si averile, mii de pensionari si-au vazut banii pentru batranete disparand, odata cu falimentele fondurilor de pensii administrate de banci aflate in dificultate, iar tinerii si-au pierdut speranta in locuri de munca multe si bine platite. Cu toate acestea, scrie Harvard Business, economistii sunt de parere ca perioada cea mai rea a crizei a trecut si ca vom trece cu bine de ea.

Ce avem, insa, de invatat din toate acestea? Potrivit lui Alan Webber, de la Harvard Business Review , problema nu ar fi una de economie, ci mai mult de management gresit si de absenta a leadership -ului. El spune ca mediul de afaceri si scolile de business ar trebui sa se uite la propriile precepte si practici cu un ochi critic si sa vada ce parti din teorie nu se potrivesc intocmai cu realitatea.

Scolile de afaceri, spune Webber, le predau studentilor materii cum ar fi Finante si Strategie, Merketing si HR, IT si Management al operatiunilor - materii pur teoretice, care nu au prea multe de-a face cu dezvoltarea practica a unui profesionist in afaceri. Webber apeleaza la cateva precepte dintr-una dintre cartile sale, "Rules of Thumb" (Reguli de capatai), pentru a sugera ce ar trebui, de fapt, sa invete studentii in afaceri la scoala.

Primul lucru pe care o scoala de business ar trebui sa ii invete pe studenti, spune el, este urmatoarea: Pune ultima intrebare la inceput. Iar aceasta este "Care este scopul acestei actiuni?" De-a lungul vremii, specialistii au dat diverse raspunsuri la aceasta intrebare: Jack Welch a spus ca scopul este maximizarea castigului actionarilor, iar Peter Drucker era de parere ca scopul este sa gasesti si sa pastrezi clientii. Insa care este raspunsul acum, in 2009, si in anii urmatori? In ziua de azi, spune Webber, scoala trebuie sa-i invete pe studenti sa puna aceasta intrebare inainte de toate, altfel companiile lor ar putea sfarsi urat.

Pe locul doi in lista lucrurilor de capatai pe care scolile nu le predau vine regula "Tine doua liste: una cu lucrurile care te fac sa te trezesti dimineata si una cu cele care te fac sa nu dormi noaptea." Managerii si antreprenorii, spune Webber, trebuie sa se cunoasca pe ii insisi inainte de a-si putea cunoaste afacerile. Trebuie sa fie pasionati in legatura cu munca lor si interesati de lumea in care traiesc. Altfel, nu vor face altceva decat sa functioneze pe modul automat, riscand viitorul afacerii sale.
In cele din urma, vine regula "In loc sa implementezi solutii, mai bine previi problemele".

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea