Financiar

#termocentrale #energie #inchidere

Termocentralele risca sa fie inchise din 2011

Autoritatile romane vor demara negocieri cu reprezentantii CE in vederea prelungirii termenelor impuse pentru realizarea unor investitii de mediu la , a declarat Adriean Videanu, care a precizat ca, daca acestea nu vor fi obtinute, termocentralele risca sa fie inchise incepand din 2011, informeaza NewsIn.

investitii termocentrale "Cele mai mari probleme le-am avut cu Paroseni, dat fiind situatia dificila in care se afla Termoelectrica, dar am gasit impreuna cu Ministerul Finantelor solutiile.

Investitiile sunt foarte intarziate, practic acestea ar fi trebuit incepute de la momentul negocierii cu Comisia Europeana. Ele sunt elemente din tratatul de aderare, sunt angajamente ferme ale statului roman.

Din pacate, anul trecut, am constatat ca nu erau nici macar incepute aceste investitii.

Le-am inceput pe majoritatea, sper sa se finalizeze si contestatia in instanta astfel incat sa demaram si la Paroseni aceasta investitie", a declarat Adriean Videanu.

Chiar daca Romania este in intarziere cu aceste investitii, poate prezenta Comisiei Europene faptul ca acestea au fost demarate, considera ministrul economiei.

"La Craiova este in derulare procesul, la Rovinari la fel, la Turceni la fel. Chiar daca suntem in intarziere putem sa prezentam Comisiei Europene faptul ca am demarat toate aceste investitii. Practic, acesta este si intentia mea, sa incep o runda de discutii cu reprezentantii Comisiei Europene, neincercand sa dau vina pe cineva.

Cel putin sa le cer anumite termene de reevaluare, dar si termenele de conformare legat de obligatiile pe care le avem. (...) Daca au inceput investitiile, esti mult mai credibil in fata Comisiei Europene.

Negocierile incep dupa rezultatul in instanta cu Paroseni pentru ca este ultimul hop din acest punct de vedere. Toate celelalte, chiar daca sunt intarziate, sunt in derulare.

Singura este Isalnita cu grupurile 7-8 despre care stiu ca sunt anuntate in momentul de fata licitatiile. Asteptam rezultatele", a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro Adriean Videanu.

Termocentralele sunt obligate sa treaca printr-un proces de retehnologizare pentru a putea sa se alinieze normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana.

In caz contrar, risca sa fie inchise chiar incepand de anul viitor din cauza nerespectarii normelor europene de mediu. Insa, foarte multe din aceste centrale nu au reusit sa obtina pana in prezent fondurile necesare acestor investitii estimate la peste doua miliarde de euro .

Termocentralele produc peste 54% din energia de pe piata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea