Financiar

Tariceanu cere CC sa verifice pretul la paine

Premierul Tariceanu a cerut ministrilor Economiei si Agriculturii sa demareze o ancheta, pentru a vedea daca se justifica intentia producatorilor din domeniul panificatiei de a scumpi painea, si cere Consiliului Concurentei sa verifice daca producatorii aplica o "politica de tip cartel".

"Am cerut ministrului Economiei si Finantelor si Ministerului Agriculturii sa faca o ancheta, sa vedem ce se intampla, pentru ca mereu anunta mariri. Care este substratul? Ce costuri au crescut, ca ei sa justifice o majorare a preturilor? Trebuie sa vedem daca nu exista o politica de tip cartel, si aici Consiliul Concurentei are un rol important de jucat. Il chem sa isi joace acest rol", a declarat, ieri, Tariceanu, citat de NewsIn. Premierul a precizat ca nu exista o lipsa de faina sau de grau in Romania.

"Este o piata libera pe care functioneaza importuri , se fac inclusiv exporturi. Trebuie sa vedem care este motivul pentru care ei vor sa decida, absolut nejustificat, o majorare a pretului", a mai spus Tariceanu. Pretul graului a crescut, in ultima saptamana, cu 0,1 lei/kilogram, ceea ce va determina scumpirea painii in perioada imediat urmatoare, cel mai probabil pana la Paste, a declarat, marti, presedintele Rompan , Aurel Popescu.

"In ultima saptamana, pretul graului a crescut cu zece bani pe kilogram, pana la 1,05 lei/kg, drept pentru care vom asista, in perioada urmatoare, la o scumpire a painii. Fiecare va aplica o anumita crestere, in raport cu costurile de productie", a spus Popescu. Acesta a estimat ca pretul graului va ajunge la 1,1 lei pe kilogram, pana la aparitia noii recolte de grau. El a precizat ca in prezent exista un deficit de grau pe piata romaneasca, iar procesatorii au nevoie de 150.000 tone de grau pana la noua recolta. Stocurile de faina sunt bune, dar cele de grau s-au imputinat, fiind mai mici de 70.000 tone.

Consumatorii s-au confruntat cu mai multe scumpiri ale painii si produselor de panificatie in ultimul an, incepand cu vara anului trecut, cand recolta de grau a fost de seceta. Firmele de panificatie au anuntat ca vor practica scumpiri treptate, din cauza costurilor mari, in special cu materia prima, in conditiile in care pretul la grau a urcat pe plan intern, european si mondial.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea