Financiar

#mancare romania

STUDIU: Mancarea din Romania, cea mai ieftina din UE

Romania are cele mai mici preturi la alimente si bauturi nealcoolice din Uniunea Europeana, cu 34% mai mica decat media UE, potrivit datelor Eurostat publicate la sfarsitul saptamanii trecute.

Tara cu cel mai scazut pret al produselor alimentare din UE a fost Polonia (30% sub medie). Cele mai ridicate preturi la produsele alimentare au fost in Danemarca (29% peste media UE), Austria si Luxemburg (24% peste media UE).

Comparatia are limitari semnificative, deoarece consumatorii tind sa se orienteze catre segmente alimentare superioare din tarile mai bogate. Astfel, diferentialul de pret reflecta partial calitatea marfurilor.

In general, preturile bunurilor de consum din Romania au fost de 55% din media UE (cu aceleasi limitari), comparativ cu 141% din media din Danemarca, care are cele mai mari preturi. Atunci cand facem o astfel de comparatie trebuie sa tinem cont ca Romania inregistreaza al doilea cel mai mic salariu brut din UE.

Cu toate acestea, un roman castiga in medie 7,7 EUR pe ora, fata de media UE de 27,7 EUR, ceea ce face ca marfurile sa fie proportional mai putin accesibile pentru gospodariile romanesti.

Cele mai mici preturi din Romania comparativ cu mediile UE sunt in sectorul HoReCa (care nu poate fi comercializat) (54% din media UE).

Intre timp, preturile categoriei extrem de comercializabile de electronice de consum sunt cu doar 3% sub media UE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea