Financiar

#Ziua fara Datorii #bani romani #educatie financiara #credite romani

STUDIU ingrijorator: 37% dintre romani traiesc de pe o zi pe alta. Cati dintre noi au credite

Aproximativ 60% dintre romani declara ca au obligatii financiare (credite, imprumuturi) in gospodariile lor, in timp ce 37% dintre romani au cheltuieli lunare obligatorii similare cu venitul incasat. Aceste date reies din cercetarea sociologica Obiceiurile financiare ale romanilor, comandata de KRUK Romania cu ocazia Zilei fara Datorii, initiativa aniversata pe 17 noiembrie.

Rezultatele cercetarii online realizata de agentia iSense Solutions ne arata ca 30% dintre cei care au deja credite ar dori sa acceseze un nou imprumut in anul care vine. Accesarea unui nou imprumut pentru a stinge unul anterior ne poate duce in spirala datoriilor.

Initiativa Grupului KRUK de a atrage atentia asupra felului in care fiecare isi gestioneaza banii este aniversata anual in jurul datei de 17 noiembrie, la nivel international, in tarile in care compania isi desfasoara activitatea: Polonia, Romania, Cehia, Slovacia, Italia, Spania si Germania. Cu aceasta ocazie KRUK realizeaza o serie de activitati menite sa constientizeze importanta unui comportament financiar in concordanta cu bugetul fiecarei persoane.

In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani. 14% dintre romani au mentionat ca ar lua un imprumut de la o institutie financiara non-bancara, daca o institutie bancara ar refuza sa le acorde imprumutul. Intr-un procent semnificativ, 70% dintre romanii care au accesat un nou imprumut pentru a stinge o datorie anterioara cred ca situatia lor se va imbunatati in viitor.

Acestor rezultate li se adauga faptul ca 45% dintre romani nu au economii in familie. Motivul pentru care romanii fac economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata. Bunul obicei de a economisi, care se deprinde timpuriu inca din copilarie, nu se reflecta in actiunile noastre din viata de adult.

„O buna conduita financiara este temelia unei vieti implinite. Acest lucru ar trebui sa fie general valabil pentru fiecare dintre noi, iar Ziua fara Datorii este o noua ocazie de constientizare a acestui lucru. Cercetarile sociologice pe care le implementam in fiecare an ne-au facilitat intelegerea contextului economico-financiar al clientilor nostri, ne-au dat o imagine clara a problemelor cu care se confrunta si ne ajuta sa le oferim mai multe posibilitati de a depasi momentele dificile”, a spus Tomasz Ignaczak, director General KRUK Romania.

Cea mai recenta cercetare KRUK arata ca 58% dintre romani sunt dispusi sa participe la sesiuni de pregatire online gratuite pentru a invata cum sa-si administreze bugetul lunar. Cunostintele pe care acestia le pot primi de la specialisti sunt un pas important spre un echilibru financiar intre veniturile si cheltuielile familiei.

“Mai mult de jumatate dintre romani sunt deschisi la ideea de educatie financiara, lucru ce aduce perspective imbucuratoare pentru urmatorii ani. Cu atat mai importanta este initiativa companiilor din domeniul financiar, cum este cea a KRUK Romania, de a pune la dispozitia consumatorilor servicii de consultanta si educatie. in timp, cu siguranta vom observa o imbunatatire a modului in care romanii isi gestioneaza resursele financiare””, a spus Traian Nastase, Managing Partner, iSense Solutions.

In ceea ce priveste comportamentul romanilor cu privire la valorile imprumutate, cei care s-au confruntat cu probleme financiare sunt mai precauti. Astfel, 17% dintre cei fara datorii ar face un imprumut cu o valoare cumuland veniturile familiale pe 3 ani, in timp ce numai 10% dintre cei care deja au datorii ar imprumuta o astfel de suma.

Forma de plata preferata a respondentilor, fie ca vorbim despre persoane cu datorii sau persoane fara datorii, este rata lunara fixa, care le permite sa prevada cheltuielile lunare pe care le vor avea, pentru o perioada mai mare de timp. Specialistii KRUK tin seama de aceasta optiune de plata in momentul incheierii unui angajament de plata si stabilesc impreuna cu clientii companiei suma lunara pe care acestia o pot plati cu regularitate, astfel, cu fiecare plata lunara efectuata, clientul se apropie de stingerea datoriei.

Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.