Financiar

#stolojan #economie #reformă

Stolojan: Romania nu mai are nicio alta sansa decat reformele

Iesirea din criza a Romaniei va fi mai dificila decat se anticipeaza, intrucat tara a intrat in criza "absolut dezarmata" din punct de vedere al politicii monetare si fiscale, singura sansa fiind realizarea reformelor, a declarat europarlamentarul Theodor Stolojan .

"De data aceasta, spre deosebire de deceniul precedent, respectiv perioada 1991 - 1999, Romania nu mai are nicio alta sansa sa previna alte riscuri decat sa faca ceea ce trebuie, reforme ", a spus Stolojan, citat de Mediafax.

El a explicat ca politicile macroeconomice ale Romaniei nu au reusit sa gestioneze echilibrul extern, iar depasirea vulnerabilitatilor create la mijlocul anului 2008 s-a facut prin producerea altor riscuri, precum costul finantarii externe a statului.

Oficialul Parlamentului European a aratat ca majorarea cu 1% a dobanzilor pe piata internationala inseamna pentru Romania un miliard de euro risc suplimentar de dobanzi.

"Romania nu mai are timp de a taragana reformele esentiale. (...) Romania este in prezent la 31-32% cu resursele fiscale (ponderea veniturilor fiscale in PIB - n.r.), in timp ce media din UE ajunge la 39-40% sau mai mult. Treaba nu se rezolva de la sine", a mai spus Stolojan.

In ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea, pentru care statele UE vor trebui sa aloce conform noii agende 3% din PIB pana in 2020, Stolojan a lasat sa se inteleaga ca in Romania conceptul se bazeaza mai degraba pe imitatie decat pe .

"Studiile recente arata ca imitatia inteligenta este mult mai raspandita decat inovarea. Nu vreau sa dau mai multe detalii", a continuat Stolojan.

El a mentionat ca cele mai importante criterii pe care trebuie sa se bazeze Romania in continuare sunt cresterea competitivitatii si productivitatii.

"Orice alt subterfugiu nu ne face decat rau", a concluzionat membrul Parlamentului European.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea