Financiar

#josef stiglitz #euro #disparitie

Stiglitz: Euro ar putea fi desfiintat, daca Europa nu-si rezolva problemele

euro ar putea fi desfiintata daca Europa nu reuseste sa-si rezolve problemele institutionale fundamentale, evidentiate de criza din , a declarat , laureat al premiului Nobel pentru economie.

Pachetul financiar pregatit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru Grecia , impreuna cu masuri de austeritate foarte severe , nu a redus apetitul speculatorilor pentru investitii pe deprecierea monedei europene, a afirmat la postul BBC Radio 4.

"Conditiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (a afirmat el in urma unei confuzii cu Grecia , n.r.) si sunt contraproductive pentru a impiedica extinderea problemelor", considera Stiglitz , profesor la Universitatea Columbia din New York.

Analistii considera Spania ca fiind urmatorul stat din zona euro care se va confrunta cu aceleasi dificultati ca Grecia.

"Cand vedem cat de greu a fost pentru Europa sa adopte o pozitie comuna pentru a ajuta o tara mica, realizam ca daca ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi si mai greu pentru sa ajunga la o intelegere", a adaugat el.

Pachetul de imprumuturi de urgenta, in valoare de 110 miliarde de euro, pregatit pentru Grecia ar putea reduce presiunile speculative impotriva statului elen pentru o perioada, dar pe termen lung cred ca vor avea un efect contrar.

Intrebat daca aceasta situatie poate reprezenta sfarsitul euro, Stiglitz a afirmat: "Daca Europa nu-si rezolva problemele institutionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt".

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.