Financiar

Statul incearca sa privatizeze resursele de ape minerale

Statul ar putea renunta saptamana aceasta la Societatea Nationala a Apelor minerale (SNAM), care ar urma sa fie cedata integral Societatii de Investitii Financiare (SIF) Oltenia in schimbul participatiei acesteia la Automobile Craiova .

 Anuntul a fost facut de catre patronatele din industria apeimineralecare sustin ca tranzactia este ilegala si poate institui un monopol privat asupra acestor resurse. „Operatiunea este o noua incercare de privatizare a unei resurse bugetare si de donare, la pachet, a majoritatii investitiilor private din domeniul productiei apelormineralenaturale imbuteliate catre o entitate privata”, se arata intr-o scrisoare transmisa de patronatul apelor minerale (APEMIN) si Asociatia Romana a Apelor Minerale (ARAMIN) mai multor institutii printre care Presedentiei, Guvernului, reprezentantului Comisiei Europene la Bucuresti si Parlamentului European.

SNAM detine majoriatea licentelor pentru sursele de apa minerala din Romania si incaseaza in numele statului costul apei minerale vandute de imbuteliatori. Din totalul sumelor incasate doar 2% ajunge la stat, restul banilor intrand in conturile societatii. Anul trecut SNAM a avut o cifra de afaceri de 10 milioane lei si un profit brut de 3 milioane de lei. 

Pozitia Consiliului Concurentei in acest caz a fost ca „strategia Guvernului de atragere de investitii in sectorul apelor minerale nu se pote realiza prin privatizarea SNAM, ci eventual prin desfiintarea acesteia, avand in vedere ca SNAM beneficiaza de cvasitotalitatea licentelor privind exploatarea resurselor de apa”.

Printre membrii APEMIN se numara Cola-Cola, European Drinks, Romaqua si Perla Harghitei, companii care au investit peste 1 miliard de euro in propriile linii de productie.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea