Financiar

Singurul criteriu indeplinit de Romania, pentru adoptarea euro, este cel al deficitului bugetar

Romania indeplineste criteriul privind pragul admis al deficitului bugetar, dar nu le indeplineste pe cele privind stabilitatea preturilor, rata de schimb sau convergenta dobanzilor pe termen lung, prin urmare nu indeplineste conditiile pentru adoptarea euro, transmite Comisia Europeana.

In Romania, inflatia medie anuala a depasit valoarea de referinta odata cu integrarea tarii noastre in UE, se arata in Raportul de Convergenta al Comisiei Europene pe 2008. Rata medie anuala a inflatiei, in martie 2008, a fost de 5,9%, cu mult peste valoarea de referinta de 3,2%, iar CE se asteapta ca aceasta sa se distanteze si mai mult de pragul tinta in urmatoarele luni.

Presiunile salariale si consumul ridicat au accelerat inflatia

In tara noastra, procesul dezinflationist s-a produs pe parcursul mai multor ani, pana in 2006, fiind sustinut, in principal, de aprecierea continua a monedei nationale incepand cu 2004.
Inflatia calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a atins un minim – putin sub 4% - la inceputul lui 2007, dar a urcat vertiginos ulterior, mai ales din cauza cresterii preturilor din agricultura.

Presiunile salariale si consumul ridicat, cresterea preturilor la combustibil si slabirea semnificativa a monedei nationale, incepand cu a doua jumatate a anului trecut, au contribuit masiv la cresterea inflatiei. Aceasta a avut o medie de 4,9% in 2007 si se asteapta o crestere vertiginoasa in 2008, cu o medie aproape de 8%, pentru ca, in 2009, ritmul sa scada pana la aproape 5%, se arata in raportul Comisiei.

Romania nu face obiectul declansarii procedurii de deficit excesiv

Romania nu este subiectul unei decizii a Consiliului Europei cu privire la declansarea procedurii de deficit excesiv, mai transmite CE. Comisia adauga, insa, ca balanta bugetara s-a dezechilibrat semnificativ in ultimii doi ani, cu un deficit ce a crescut de la 1,2% din PIB in 2005, la 2,5% din PIB in 2007. Atat veniturile, cat si cheltuielile raportate la produsul intern brut au crescut, insa, in ultimii ani.

Potrivit prognozei de primavara a CE, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009. Pe de alta parte, datoria publica a scazut de la 25% din PIB, in 2005, la 13% din PIB in 2007, cu previziuni modeste de crestere pentru 2008 si 2009.

Romania indeplineste criteriul deficitului bugetar

Moneda nationala a Romaniei nu participa in ERM II (mecanismul cursului de schimb). Tara noastra opereaza cu un regim al ratei de schimb flotante, ceea ce inseamna ca valoarea de schimb a leului rezulta din jocul cererii si al ofertei pe piata valutara . De la sfarsitul lui 2004, pana la inceputul lunii iulie 2007, leul s-a apreciat puternic fata de euro si fata de alte valute mari, sustinut fiind de intrari masive de capital strain si de increderea investitorilor.

In anii recenti, rezervele de stat au aratat un trend crescator si, pana la mijlocul lui 2007, aprecierea monedei nationale a mers mana-n-mana dobanzile mici practicate de banci.

Inapoiati la criteriul convergentei dobanzilor pe termen lung

Media dobanzilor pe termen lung, in Romania, a fost peste valoarea de referinta dupa integrarea tarii noastre in UE. Media anuala, inregistrata in martie 2008, a fost de 7,1%, peste nivelul de referinta de 6,5%. Dupa aderarea la UE, randamentele obligatiunilor pe termen lung fata de zona euro au scazut initial, dar au urcat masiv in a doua jumatatea a lui 2007, ca urmare a crizei de pe pietele financiare internationale, care au scazut apetitul pentru risc.

Comisia a analizat o serie de factori, precum deficitul comercial si integrarea pietei financiare si a celei de produse pe piata comunitara. Deficitul comercial al Romaniei a urcat vertiginos in ultimii ani, reflectand, mai ales, o scadere a comertului cu marfuri, importurile fiind incurajate de o crestere ampla a cererii. Deficitul extern s-a adancit de la 7,5% din PIB, in 2004, la putin peste 13% din PIB in 2007. Chiar exista o legatura intre adancirea deficitului extern si cresterea economica - uneori se interpreteaza ca cele doua fiind interdependente - marimea deficitului comercial a depasit, in mod evident, nivelurile sustenabile pe termen mediu, asta insemnand ca ajustari considerabile vor fi necesare in timp.

Procesul integrarii comerciale in UE este inapoiat

Adancirea ingrijoratoare a deficitului de cont curent a dus la o crestere ampla a datoriei externe, ceea ce implica si costuri de finantare, ridicate, pe termen mediu. In vreme ce, pana in 2006, deficitul de cont curent a fost, in mare masura, acoperit de investitiile straine directe, in ultima vreme au contat mai mult intrarile masive ale altor capitaluri, cum ar fi extinderea in Romania a unor mari grupuri bancare.

Procesul integrarii comerciale in UE este inapoiat, iar exporturile romanesti sunt concentrate, mai degraba, pe segmente de tehnologie redusa. Sectorul financiar romanesc este, insa, integrat substantial in mai amplul sector financiar al UE, mai ales prin gradul ridicat de apartenenta a bancilor autohtone la grupuri bancare straine.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea