Financiar

#previziuni #tva #analisti

Serbanescu: In vara va creste si TVA

Liderii de sindicat nu au obtinut nimic dupa discutiile de ieri cu guvernul: Scrisoarea catre FMI ramane neschimbata. Analistii economici pun degetul pe rana si spun ca achizitiile publice sunt marea problema a economiei.

Bugetarii sunt decisi sa intre in greva generala dupa ce, ieri, negocierile dintre premierul Emil Boc, ministrii finantelor si muncii si liderii de sindicat au esuat.

Guvernul a hotarat sa nu modifice Scrisoarea catre FMI, si nici pachetul de legi ce prevede reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. Nemultumiti de masurile de austeritate, angajatii CFR sunt pregatiti ca pe 31 mai sa opreasca trenurile pentru o zi, alaturandu-se profesorilor si functionarilor publici.

Boc, banii si pensionarii

Premierul a avertizat, ieri, ca exista riscul ca in decembrie statul sa nu mai poata plati pensiile si salariile. "Deciziile sunt foarte grele, iar alternativele sunt putine. Ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este sa platim salarii si pensii chiar daca sunt mai reduse sau in decembrie sa nu platim deloc", a declarat Emil Boc.

"Sa inceteze furturile din banul public!"

Analistii economici sustin ca guvernul ar trebui sa acorde o atentie sporita si modului in care este risipit banul public.

"Tara este in faliment. Situatia este mai grava ca a Greciei, nu mai avem ce sa vindem. Noi nu avem insule. Reducerile se vor face, am intrat intr-un cerc vicios, insa masurile nu ne salveaza , reusesc doar sa nu creasca deficitul bugetar si nu sa-l scada. Trebuie sa inceteze furturile din banul public, achizitiile publice supraevaluate. Daca se diminueaza pensiile si salariile, se economisesc sute de milioane de euro. S-a evitat sa se umble acolo de unde vine dezastrul: achizitii. in vara va creste si TVA, iar majorarea cotei unice oricum se va face", considera Ilie serbanescu .

De asemenea, analistul Daniel Daianu este de parere ca "situatia este dramatica. Ca sa nu scada salariile cu 25%, trebuie sa dai afara un numar de persoane pana scade fondul de salarii cu un sfert. Ar trebui un program de restructurare care sa implice o taiere masiva de cheltuieli si, implicit, de achizitii publice ".

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea