Financiar

Se maresc pensiile

Contributiile la bugetul de pensii au crescut in primul semestru cu 37%, la 14,9 miliarde de lei (circa 4 miliarde de euro), acest salt facand posibila majorarea pensiilor cu 20% din noiembrie si nu din ianuarie cum era initial stabilit.

Cresterea incasarilor la buget se mentine chiar si dupa virarea cotei de 2% catre pensiile private, evolutia fiind explicata in principal de cresterea salariilor care a permis extinderea bazei de impozitare si de amanarea transferului banilor pentru Pilonul II de pensii de la inceputul anului pentru luna mai.

"Se incaseaza mai mult pentru ca salariile sunt mai mari. O alta explicatie este intarzierea transferului catre pensiile private, care s-a realizat la finele lunii mai, desi era prevazut pentru ianuarie", a declarat pentru ZF Liviu Voinea , directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Contributiile de asigurari sociale de stat datorate de angajatori au urcat in primul semestru cu 36%, la 10,06 mld. lei, iar sumele asiguratilor au crescut cu aproape 40%, la aproape 4,9 mld. lei, potrivit datelor furnizate ZF de catre Ministerul Economiei si Finantelor .

Majorarea contributiilor este explicata in principal de cresterea salariilor, o influenta avand si cresterea numarului de angajati din economie. Cresterea salariilor a prins viteza in acest an, romanii castigand in mai 1.248 de lei net (342 de euro) in medie, ceea ce inseamna un plus salarial de 23,3% fata de aceeasi luna a anului trecut si de 7,5% in euro, din cauza deprecierii monedei nationale.

In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a urcat la 1.704 lei (467 de euro), cu 322 de lei peste nivelul inregistrat in luna mai din 2007, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica. Totodata, numarul salariatilor a urcat la finele lunii mai la 4,82 milioane, cu circa 2% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea incasarilor a fost influentata si de eliminarea incepand cu acest an a plafonului de cinci salarii medii brute la plata contributiilor la pensii, egalizarea bazei de impunere pentru pensii si somaj si includerea tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale. Introducerea pensiilor private obligatorii (pilonul II) a scos doua puncte procentuale din sursele bugetului public de pensii, banii fiind mutati incepand cu 20 mai in administrare privata.

Suma reprezentand cota de 2% se scade lunar din contributia individuala a angajatilor de 9,5%. Desi in prezent se inregistreaza cresteri ale incasarilor si bugetul de pensii este pe excedent , ramane de vazut daca aceasta situatie se va mentine pana la finele anului si in anii urmatori si daca va mai fi sustenabila majorarea pensiilor, in conditiile in care cota de contributie aferenta pilonului II va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6%, intr-un interval de opt ani.

Totodata, in luna decembrie va fi operata si o reducere de 1,5% a cotei de contributie datorata de angajatori la bugetul de pensii, masura care se inscrie in proiectul Guvenului de diminuare a contributiilor in acest an cu 6%.

"Nu se pot sustine cresteri salariale pe termen lung in ritmul asta. Cred ca bugetul de pensii va trece pe deficit, daca nu in acest an, atunci incepand de anul viitor. Se vor inregistra deficite din ce in ce mai mari", a explicat Voinea.

Valoarea punctului de pensie a fost majorata anul trecut de Guvern cu 30%, cu incepere de la 1 noiembrie 2007, si a crescut din nou de la 1 ianuarie 2008, la 581 de lei, urmatoarea etapa de majorare a pensiilor fiind programata initial pentru data de 1 ianuarie 2009. Recent, ministrul muncii Paul Pacuraru a declarat ca pensiile vor fi majorate in avans din noiembrie anul acesta cu 20%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea