Financiar

Scumpirea utilitatilor va duce inflatia la 9% in vara

Pentru a doua luna din aceasta vara sunt preconizate scumpiri la gaze, curent, tigari, combustibili si celelalte produse accizabile. Cursul de schimb poate atinge un minimum de 3,4 lei/euro si o medie anuala de 3,55 lei.

Posibilitatea ca, de la 1 iulie, sa se scumpeasca atat gazele, cat si curentul electric i-a determinat pe analistii bancilor sa pluseze estimarile pe termen scurt privind inflatia. BRD prognozeaza chiar o ridicare a mediei anuale a scumpirilor pana la pragul de 9%, daca scenariul majorarii preturilor la utilitati va fi transpus in realitate.

BRD estimeaza un nivel al inflatiei de 7% in termeni anuali, pana la sfarsitul anului 2008, cu un maximum de 9% in luna iulie, ca urmare a cresterii anuntate a preturilor la utilitati. "In ceea ce priveste inflatia, ramanem ferm convinsi ca presiunile care s-au manifestat anul trecut vor mai fi vizibile inca doua-trei luni. Dupa aceasta perioada, indicele preturilor de consum va reintra pe o panta descendenta.

Cu toate acestea, ratele anuale din urmatorii ani vor ramane in afara estimarilor oficiale", a declarat, ieri, economistul-sef al BRD Groupe Societe Generale , Florian Libocor, la lansarea raportului de primavara privind perspectivele economice pentru Romania.

Temperarea cresterii inflatiei va rezulta din detensionarea presiunilor din partea preturilor produselor agricole, atenuarea perceptiei negative a mediului exterior si echilibrarea leului pe un trend de apreciere usoara. BRD estimeaza, pentru sfarsitul anului 2009, o inflatie de 5%, iar pentru 2010 de 3,9%.

Leul scapa de influentele domestice

Pe de alta parte, cursul de schimb ar putea ajunge la 3,4 lei/euro daca BNR va majora dobanda-cheie la 10%. Miscarea de politica monetara ar fi posibila in luna iulie, potrivit estimarilor BRD.

„ Evolutia cursului valutar va continua sa depinda mai mult de factorii externi decat de fundamentele domestice. Credem ca este destul de corect si obiectiv spus ca evolutia leului fata de moneda europeana este mai putin sensibila la evolutia contului curent sau a inflatiei", a apreciat Libocor.

In opinia sa, leul isi va relua tendinta de apreciere. „In sedinta programata pentru luna mai, nu cred ca BNR va face vreo modificare a dobanzii de politica monetara. O potentiala crestere a dobanzii va avea loc in iulie sau in a doua parte a anului, la 10%. Exista si posibilitatea ca pana la sfarsitul anului dobanda de politica monetara sa revina din nou la 9%", a mai declarat economistul-sef al BRD.

Cresterea PIB depinde de agricultura

In ceea ce priveste cresterea economica, analistii BRD anticipeaza un avans de 6,5% a PIB, in 2008, avans care va avea la baza in primul rand revenirea sectorului agricol. „Excludem posibilitatea ca rata de crestere reala sa scada in acest an.

Avem la baza acestei predictii in primul rand revenirea sectorului agricol si diminuarea efectelor unui an agricol slab. Vom avea insa o usoara diminuare a ritmului de crestere a domeniului constructiilor, dar totodata, o revenire la 3% din PIB a taxelor nete", a mai aratat Florian Libocor. Iar deficitul bugetar „se va mentine in 2008 la 3% din PIB, ceea ce reflecta necesarul de investitii din Romania", conchide analistul.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea