Financiar

Scumpirea produselor, sportul preferat al firmelor

Optimismul din sondajele referitoare la evolutia afacerilor are o explicatie: intreprinzatorii pregatesc scumpirea marfurilor.

Liderii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania ( AOAR ) sunt convinsi ca asteptarile optimiste ale intreprinzatorilor se bazeaza mai mult de majorarile de preturi, din care producatorii vor avea numai de castigat, decat pe alte formule de dezvoltare.

„Mediul de afaceri este optimist, potrivit sondajelor, si asta ar fi vestea buna. Dar fiecare vede cresterea cifrei de afaceri pe majorarile de preturi pe care le va face, iar asta este vestea proasta. Mediul de afaceri are asteptari inflationiste", a afirmat presedintele AOAR, Florin Pogonaru , la sfarsitul saptamanii trecute.

Potrivit liderului AOAR, investitorii straini, precum VoestAlpine , vin inca in Romania pentru ca au perceptia ca aici activele si forta de munca sunt ieftine.

Doar „rechinii" scumpesc marfa

„Vom avea si in Romania paradigma banilor scumpi si a activelor scumpe. Suntem pregatiti pentru asta? E de discutat", a mai spus Pogonaru.

Costel Olteanu, presedintele Uniunii Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), este de acord ca uneori se mai practica si scumpirile exclusiv pentru cresterea profitului, dar precizeaza ca „astfel de metode sunt specifice rechinilor, nu intreprinzatorilor adevarati".

Costel Olteanu ne-a declarat ca speculantii „mizeaza pe faptul ca clientii lor nu au incotro si suporta scumpirile chiar si cand acestea sunt nejustificate".

„Este stiut faptul ca o rata a profitului nu poate fi mai mare de 10% in conditii normale, dar sunt destui care forteaza lucrurile inclusiv prin astfel de practici", sustine liderul patronal.

Prognozele BNR, batute-n cuie

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala nu are motive, deocamdata, sa modifice prognozele.

„Nu am schimbat prognoza de crestere economica, dar pana la urmatorul raport asupra inflatiei pot aparea multe elemente noi", a afirmat Isarescu, la Bucuresti, la intalnirea anuala a membrilor Clubului de la Roma.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea