Financiar

Scaderea dobanzilor va depinde de inflatie

Decalajul dintre dobanzile din Romania si UE se va micsora ca urmare a pregatirii pentru moneda unica europeana. Tinand cont de nivelul scazut al dobanzilor din zona euro (in prezent, dobanda de politica monetara in zona euro este de 4%, in timp ce dobanda stabilita de BNR se ridica la 9%), este de asteptat ca dobanzile din tara noastra sa fie supuse unui drastic proces de diminuare. Proces care va depinde insa de evolutia preturilor de consum.

Dupa adoptarea monedei unice, dobanzile practicate de bancile din tara noastra nu vor mai putea depasi marja de doua puncte procentuale peste media celor mai mici trei dobanzi din zona euro. "Decalajul dintre dobanzile practicate de bancile care activeaza pe piata romaneasca si de cele din Uniunea Europeana se va reduce in urmatorii doi-trei ani, astfel incat diferentele nu vor mai fi semificative", sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Mediafax.

Scaderea dobanzilor va fi posibila o data cu temperarea ritmului de crestere a preturilor de consum, a afirmat guvernatorul in cadrul unui seminar pe teme economice. In ultimele trei sedinte de politica monetara , BNR a majorat rata dobanzii de referinta cu doua puncte procentuale, la 9%, astfel ca bancile au operat mai multe cresteri de dobanzi.

Reducerea dobanzii de referinta ar putea fi operata in momentul in care inflatia va intra pe o panta descendenta. Adoptarea monedei unice este prevazuta, cel mai devreme, pentru anul 2014.

Crestere economica anuala de 5-6% in urmatorii 7 ani

Guvernatorul bancii centrale considera ca in urmatorii sapte ani nu vor exista factori care sa faca imposibila inregistrarea unei cresteri economice medii de 5-6% pe an, insa exista riscurile unor greseli majore de politica economica .

"Nu vad pentru urmatorii sapte ani, pana la adoptarea euro, lipsa unui ingredient care sa faca imposibila o crestere economica de 5-6%, durabila, insa vad pericolul populismului, vad riscurile unor greseli economice majore.

Impartasesc punctul de vedere conform caruia administrarea unei crize este mai usoara decat administrarea succesului", avertizeaza Isarescu.

In cadrul aceluiasi seminar, seful bancii centrale a reafirmat estimarile privind cresterea economica aferenta acestui an, de 6%, adaugand ca este de parere ca nu ar trebui apasat prea mult pe cresterea economica, in detrimentul echilibrului macroeconomic.

In acelasi timp, guvernatorul a afirmat ca BNR mentine un mesaj pozitiv in ceea ce priveste inflatia si ca aceasta va fi readusa spre tinta in a doua jumatate a anului, printr-o serie de masuri, inclusiv de politica monetara.

 

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea