Financiar

#economisire #scuze #amanare

Sase scuze inutile pe care le invocam pentru a nu economisi

Stim cu totii ca daca vrem sa atingem stabilitatea financiara, trebuie sa economisim bani. Cu toate acestea, cei mai multi din noi amanam s-o facem sau ne amagim ca strangem de fapt bani printr-un fond de pensii . Sau, mai rau, credem ca nu e nevoie sa economisim, pentru ca acest lucru ar insemna sa ne abtinem de la mici placeri.

De ce nu economisesc oamenii? Iata cateva "scuze" frecvente!

1 "Nu castig destul"

"Ti se pare ca nu ai destui bani pentru ca intotdeauna te lasi pe tine la urma", spune Julie Stav, autoarea cartii "The Money In You!: Discover Your Financial Personality and Live the Millionaire's Life", citata de MSN Money. Daca atunci cand primesti salariul primele lucruri pe care le platesti sunt ratele, datoria de la card sau impozitul pe masina, probabil te numeri printre cei care folosesc scuza aceasta, continua ea.

Pentru a te asigura ca ai economisit o anumita suma, pune-o intr-un cont imediat ce ai primit salariul, inainte de a plati orice altceva.

"Incepe cu 5% din salariu", spune Stav, "si poate vei reusi la un moment dat sa cresti procentul. Daca primesti o prima sau o marire, adauga-le la economii".

2 "O sa economisesc mai incolo"

"Acest lucru cel mai probabil nu se va intampla niciodata", este de parere Rob Bennett, editor la PassionSaving.com. "Timpul trece, tu imbatranesti si devine din ce in ce mai greu sa scapi de obiceiurile proaste."

Cei care amana economisirea nu realizeaza un lucru destul de important: timpul ar trebui sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta. Altfel spus, mai bine folosesti timpul care trece pentru a strange bani, decat pentru a amana.

3 "Merit si eu sa ma rasfat din cand in cand"

Scopul unui plan de economisire solid nu este sa te priveze de micile placeri ale vietii. Banii pusi deoparte nu sunt doar pentru siguranta unui trai bun la batranete , ci si pentru aceste mici cheltuieli din impuls.

Daca acesta este principalul motiv pentru care nu economisesti, Julie Stav recomanda crearea unor conturi separate de economii - unul pentru batranete, altul pentru cheltuieli, si asa mai departe.

O alta modalitate, de data aceasta psihologica, de a evita aceasta scuza este sa tratezi insasi economisirea ca pe un lux care iti ofera libertatea de a nu fi apasat de probleme financiare.

4 "Se va ocupa altcineva de asta"

De obicei, aceasta scuza apare in cupluri, cand unul dintre parteneri se asteapta ca economisirea sa fie sarcina celuilalt. Cu toate acestea, oricine poate cadea in capcana, pentru ca persoane carora sa li se poata "delega" economiile se gasesc oricand.

Alte forme ale acestei scuze sunt asteptarea dupa o mostenire sau speranta unui castig la jocuri de noroc sau la loterie .

Trebuie sa tii minte ca, la urma urmei, doar tu esti responsabil de siguranta ta financiara, chiar daca in gospodaria ta altcineva se ocupa de operatiunile serioase.

5 "Economisesc deja printr-un fond de pensii"

Este adevarat ca trebuie sa-ti asiguri un trai decent dupa ce te retragi din activitate, insa daca nu-ti constitui si un sau unul pentru cheltuieli de placere, s-ar putea sa te ingropi in datorii.

"Multi oameni ajung in situatiii neplacute pentru ca nu economises nimic. Au impresia ca daca poseda o casa sau depun bani intr-un fond de pensii toate problemele lor au disparut. Daca insa li se strica masina sau se imbolnavesc, incep sa se imprumute", spune Julie Stav.

6 "Aceasta achizitie este de fapt o investitie/se va amortiza"

O alta scuza folosita frecvent pentru a cheltui bani este ca anumite produse sau servicii valoreaza de fapt mai mult decat scrie pe eticheta sau ca vor valora mai mult in timp. Desi unele lucruri, cum ar fi educatia, pot intra in aceasta categorie, de cele mai multe ori acesta este pur si simplu inca un motiv pentru a arunca bani pe fereastra.

"Auzi tot timpul oameni care spun, de exemplu: 'Ar trebui sa plec in vacanta, sa invat despre alte culturi'. Foarte adevarat, insa mai bine pui in balanta siguranta financiara si beneficiile unei calatorii si vezi care iese castigator", spune Rob Bennett. O idee mai buna ar fi sa pui bani deoparte pentru acea vacanta. Va dura ceva mai mult, insa calatoria nu te va lasa cu gauri mari in buget.

Foto : sxc.hu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea