Financiar

#salariul minim #norma intreaga #standard de viata decent

Salariul minim pe economie din Romania nu asigura un standard de viata decent

Salariul minim pe economie din Romania, care ajunge la 540 de lei pentru un program cu norma intreaga , nu asigura un pentru angajat si familia sa, se arata in raportul anual al SUA privind respectarea drepturilor omului in lume in 2008.

"Incepand cu luna octombrie, salariul minim brut pe economie a ajuns in Romania la 540 de lei (190 de dolari) pentru un program de 170 de ore pe luna, sau de aproximativ 3,17 lei (1,10 dolari) pe ora. Salariul minim pentru este cu 20% mai mare. Salariul minim lunar nu a asigurat un standard de viata decent pentru angajat si familia sa", constata raportul anual al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului in lume.

In documentul citat se arata care sunt criteriile pentru calcularea salariului minim, criterii ce se bazeaza pe salariul mediu pe economie si nu pe cosul de consum mediu.

Respectarea salariului minim a fost monitorizata si implementata de Ministerul Muncii, dar, in practica, numerosi angajatori au platit salarii suplimentare la negru pentru a reduce din taxe si impozite . Aceasta practica afecteaza negativ viitoarea pensie a angajatului, cat si capacitatea sa de a obtine credite bancare , subliniaza raportul Departamentului de Stat, citat de NewsIn.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.