Financiar

#salariu #crestere #medie #ue

Salariul mediu al romanilor a crescut de patru ori peste media UE

Al doilea trimestru al acestui an a adus o crestere de 11,7% fata de perioada similara a anului trecut a costului fortei de munca din Romania, fata de media blocului comunitar, de 3,7%.

Romania si Bulgaria (15,5%) sunt tarile cu cea mai mare crestere a costului fortei de munca, conform datelor Eurostat. Estonia si Lituania au fost tarile care aui inregistrat scaderile cele mai mari in ultimul an, de 2,1%, respectiv 7,7%.

Cresterile s-au inregistrat in perioada iunie 2008 - iunie 2009, inainte ca multe firme sa decida inghetarea sau scaderea salariilor . Trendul pozitiv este acum inversat de contractia economiei nationale, 8,5% pana la sfarsitul anului, si de cresterea numarului somerilor pana la 600.000.

Salariul mediu net a fost, in luna iunie, de 1.379 lei, potrivit Institutului National de Statistica , cu 8,3% mai mult fata de iunie 2008.

"Cel mai probabil, cresterea costului fortei de munca s-a facut pe seama maririi taxelor salariale percepute de stat", a declarat Corina Diaconu , directorul general al companiei ABC Human Capital, pentru Gandul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea