Financiar

S&P mentine ratingurile Romaniei pentru datoriile in lei si valuta

Agentia de evaluare financiara Standard&Poors a confirmat ratingurile acordate Romaniei pentru datoriile in valuta si in moneda nationala, mentinandu-si perspectiva negativa.

Ratingurile sunt "BBB minus/A-3" pentru datoriile in valuta si "BBB/A-3" pentru cele in lei. Perspectiva negativa a ratingurilor reflecta reactia necorespunzatoare a autoritatilor la amplificarea dezechilibrelor si posibila revizuire in sens negativ a calificativelor.

Ratingurile Standard&Poors acordate Romaniei pentru datoriile in valuta si in moneda nationala sunt sustinute de potentialul ridicat de crestere al ratingului suveran, de datoria scazuta a statului si de apartenenta la Uniunea Europeana, care reprezinta o baza pentru politica economica . In schimb, mediul politic are efect advers asupra ratingurilor deoarece poate afecta reactia autoritatilor in cazul unor provocari de natura economica. S&P considera ca politicile bugetare si de salarizare expansioniste au alimentat cererea pe piata locala, cerere sustinuta si de cresterea rapida a creditelor.

Aceste tendinte au dus la accentuarea dezechilibrelor externe si la cresterea dependentei de finantarea prin credite externe. Agentia de rating mai noteaza ca de la jumatatea anului trecut, leul s-a depreciat cu aproape 20% fata de euro, proces care ar putea contribui la atenuarea deficitului de cont curent .

Totusi, agentia anticipeaza ca deficitul se va mentine la peste 10% din PIB pana la sfarsitul acestui deceniu. Deprecierea leului reprezinta o provocare semnificativa pentru autoritati ca urmare a accelerarii inflatiei care va depasi in 2008 pentru al doilea an consecutiv tinta stabilita de BNR.

O alta problema o reprezinta volumul mare al creditelor in valuta. BNR a raspuns acestor probleme prin inasprirea conditiilor de creditare in moneda locala si aplicarea unor masuri mai stricte in cazul imprumuturilor in valuta. S&P considera insa ca este prea devreme sa evalueze efectul acestor masuri asupra cresterii creditelor. Ratingurile agentiei pot fi revizuite in sens negativ, in urmatoarele 12-18 luni, daca dezechilibrele externe se vor amplifica sau daca perspectiva economica se va inrautati.

Pe de alta parte, perspectiva ratingurilor ar putea fi imbunatatita la "stabila", daca strategia politica va conduce la o politica bugetara si salariala prudenta, menita sa mentina stabilitatea macroeconomica.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea