Financiar

#card de credit #bancomat #card de debit

Romanii platesc cu cardul o data la doua luni

Romanii fac o plata prin card la comercianti in medie o data la doua luni, a declarat directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu, citat de Mediafax. Ponderea achitarilor prin card in totalul tranzactiilor cu aceste instrumente crescand in 2009 cu 2%, la 13%, dupa ce in 2008 se situa sub 12 procente.

Cretu a precizat ca, in medie, un roman face 6,2 tranzactii de plata prin card pe an si a adaugat ca principala problema pentru industria cardurilor nu este criza economica prin care trece Romania, ci mentalitatea oamenilor, care prefera in continuare numerarul.

"In condiţii de criza putem observa ca plata medie cu cardul a scazut de la 50 de euro in 2008 la sub 40 de euro in acest an. Cand scade atat de puternic valoarea medie tranzactata, te uiti la numarul de plati, care a continuat sa creasca. Astfel, si valoarea totala a tranzacţiilor a continuat sa creasca", a spus Cretu.

Potrivit acestuia, cardul de debit a fost cel mai rezistent la criza, iar numarul de tranzactii la prin aceste instrumente a continuat sa inregistreze cea mai mare crestere, insa tranzactiile prin cardurile de credit au scazut, iar in trimestrul al doilea au disparut peste 500.000 de carduri de credit comparativ cu primele trei luni ale acestui an.

Catalin Cretu considera ca nu exista o singura cauza pentru aceasta evolutie a numarului de carduri de credit si nu se poate spune ca aceste produse s-au redus pentru ca lumea nu a mai putut sa plateasca, ci ca mai degraba s-a produs "o curatare".

Oficialul Visa a mai spus ca, la finele lunii septembrie, erau 2,2 milioane de carduri de credit si 10,5 -10,6 milioane de carduri de debit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea