Financiar

#asigurari #raspundere civila auto #ieftin

Romanii platesc cel mai ieftin RCA din UE

Romanii platesc cel mai mic pret mediu pentru RCA din Uniunea Europeana, de circa 90 euro, pentru un autoturism cu o capacitate de 1.400 cmc, adica de aproape noua ori mai putin decat nemtii si italienii.

Unul dintre motivele pentru care romanii achita inca cel mai ieftin RCA este legat de nivelul daunelor morale si pentru vatamari corporale platite de asiguratori soferilor asigurati.

Cat priveste reparatiile auto, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, acestea sunt chiar mai scumpe in Romania fata de alte state.

Incepand din acest an, limita de despagubire pentru pagubele materiale produse intr-un singur accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, este de 500.000 euro. In ce priveste daunele pentru vatamari corporale si decese, limita de despagubire este de 2,5 milioane euro.

Cu toate acestea, valoarea medie platita de asiguratori pe RCA in 2009 a fost de doar 4.486 lei, in crestere cu 21% fata de 2008.

La finele anului trecut, asiguratorii au afisat tarifele RCA valabile pentru acest an, acestea fiind mai mari cu pana la 30% fata de anul anterior. In plus, o eventuala majorare a TVA ar putea determina asiguratorii sa umble din nou la tarife.

"Primele de asigurare nu sunt purtatoare de TVA. In schimb, asiguratorii platesc TVA pentru orice cheltuiala efectuata, inclusiv cu daunele. Orice majorare a TVA va influenta direct cheltuielile asiguratorului si rezultatul financiar al societatii. Pentru a diminua efectele negative ale majorarii TVA, asiguratorii vor proceda la cresterea cotatiilor de prima, alaturi de reducerea costurilor operationale, acolo unde se mai poate", a declarat directorul general al Astra, Radu Mustatea, la un seminar de specialitate.

Foto : sxc.hu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea