Financiar

Romanii calificati migreaza spre tarile occidentale

Solicitarile muncitorilor instruiti pentru locuri de munca in tari occidentale precum Marea Britanie sau Statele Unite vor crea inegalitati si zone defavorizate in regiunile care furnizeaza acesti muncitori, printre care si romani, scrie „The Times“ in editia electronica.

Milioane de est-europeni au emigrat in ultimii ani spre Occident , iar aceasta situatie a condus la limitarea dezvoltarii economice a tarilor lor.

Specialistii in domeniu sustin insa ca este vorba in special de muncitorii calificati, dar autoritatile din statele care au pierdut deja foarte multi muncitori sustin ca au plecat si cei neinstruiti. „Locuri precum Romania pot deveni Alabama Europei.

Oamenii se muta spre zone in care deja exista activitate intensa. Populatia va scadea, talentele vor fi mai rare, iar aceasta este o consecinta a integrarii economice“, a declarat Gilles Saint- Paul, profesor de economie la Universitatea din Toulouse . In plus, analistii sustin ca veniturile muncitorilor calificati ramasi in tarile natale cresc, iar cele ale muncitorilor necalificati scad din cauza diminuarii activitatilor economice. Unele tari din Europa s-au confruntat deja cu acest fenomen.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane au parasit Polonia dupa aderarea la UE in 2004, iar Lituania a pierdut 350.000 de persoane, zece la suta din populatie.

Lituania a incercat sa acopere golul prin incurajarea unor investitori straini sa-si deschida puncte de activitate in aceasta tara.

Potentialul impact negativ pe care migratia masiva il poate avea in tarile situate in vecinatatea Europei Occidentale a fost dezbatut in cadrul Summitului Economic de la München.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea