Financiar

#exploatare hidrocarburi haga #exploatare marea neagra #bogdan aurescu

Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona

Romania va putea incepe sa exploateze hidrocarburile din zona bazinului Marii Negre aflata in litigiu cu Ucraina, dupa anuntarea deciziei CIJ, a declarat agentul Romaniei la Haga, Bogdan Aurescu . Miza diferendului este, potrivit lui Aurescu, in primul rand politica.

"Solutia CIJ va pune capat unui diferend complex cu Ucraina, care dureaza de peste 40 de ani", a declarat vineri Aurescu, dupa ce Curtea Internationala de Justitie anuntase ca deliberarile pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra s-au incheiat, hotararea urmand sa fie anuntata la 3 februarie.

"Procesul mai are si o miza concreta, platoul continental, dar si una economica, resursele de hidrocarburi", a spus oficialul roman, implicat de sapte ani in demersul de delimitare a platoului maritim. In ceea ce priveste avantajul concret pe care Romania il va avea de pe urma solutionarii acestei dispute, Aurescu a aratat ca acesta consta in posibilitatea de a "trece la exploatarea hidrocarburilor din acea zona a bazinului Marii Negre, blocate pana in momentul unei decizii din partea CIJ".

Zona in disputa are resurse subterane de 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol, iar exploatarea acestora ar oferi Romaniei 18 ani de independenta energetica, potrivit expertilor. "Efectul acestei decizii asupra relatiei bilaterale cu Ucraina va fi unul pozitiv, care va duce la eliminarea unei probleme ce nu a putut fi rezolvata pana in prezent si se afla pe agenda bilaterala de foarte multa vreme", a declarat Aurescu.

"In al doilea rand va duce, speram noi, la contaminarea pozitiva si a altor pobleme care se gasesc pe agenda bilaterala. In al treilea rand, speram ca solutionarea acestui proces va da un semnal pozitiv si pe plan regional, cu privire la modul in care doua state vecine reusesc sa isi solutioneze diferendele", a mai explicat Aurescu. "Obiectivul nostru a fost solutionarea corecta si echitabila a diferendului, in conformitate cu Dreptul international si cu jurisprudenta CIJ", a spus Aurescu, care considera ca "argumentele Romaniei au fost solide, variate, bazate pe mijloace de proba, iar multe nici macar nu au fost contestate de partea ucraineana".

Delegatia Romaniei care va participa la ceremonia de pronuntare a deciziei la Haga va fi condusa de agentul Romaniei, Bogdan Aurescu, iar din echipa vor face parte si directorul MAE Cosmin Dinescu, co-agent al Romaniei, si Calin Fabian, ambasador al Romaniei la Haga si cel de al doilea co-agent al tarii noastre.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea