Financiar

#uniunea europeana #bunuri personale #concediu #telefon #televizor #saracie #copii #angajati #masina

Romania, tara cu cel mai mare risc al saraciei pentru copii si angajati, in 2008

Romania s-a aflat in 2008 pe locul al doilea in UE in ceea ce priveste rata riscului intrarii sub pragul de saracie , singurii care au riscat mai mult decat noi sa nu se mai poata intretine fiind letonii, arata datele Eurostat . Totodata, in tara noastra s-a inregistrat si cele mai mari riscuri ale saraciei printre copii si printre angajati.

Cele mai mari rate ale riscului saraciei s-au inregistrat in 2008 in Letonia (26%), Romania (23%), Bulgaria (21%), Grecia, Spania si Lituania (fiecare cu cate 20%). La polul opus s-au situat Cehia (9%), Olanda si Slovakia (11% fiecare), Danemarca, Ungaria, Austria, Slovenia si Suedia (fiecare cu cate 12%).

Media riscului saraciei la nivelul intregii Uniuni Europene a fost in 2008 de 17%. Potrivit Eurostat, riscul intrarii sub pragul de saracie este un indicator relativ, iar pragul saraciei difera de la o tara la alta.

Copiii romani, cei mai expusi riscului saraciei


Riscul intrarii sub pragul saraciei in randul persoanelor sub 17 ani au fost mai mari decat media europeana (20%) in 20 din cele 27 de state membre UE , mai spune Eurostat. Cele mai mari valori s-au intregistrat in 2008 in Romania (33%), Bulgaria (26%), Italia and Letonia (amebele cu 25%), iar cele mai scazute, in Danemarca (9%), Slovenia si Finlanda (fiecare cu cate 12%).

Persoanele varstnice sunt si ele foarte expuse riscului de intrare sub pragul saraciei, cu o medie europeana de 19%. Persoanele peste 65 de ani cele mai in pericol de a saraci sunt in Letonia (51%), Cipru (49%), Estonia (39%) si Bulgaria (34%).

Mai putin in pericol de a saraci sunt persoanele care au un loc de munca, cu o medie de doar 8% a riscului, la nivel european. Romania nu sta, insa, foarte bine la acest capitol, tara noastra inregistrand cea mai mare rata a riscului pe acest segment de populatiei, de 17%.

Bulgarii si romanii, europenii cei mai privati de bunuri materiale

Potrivit biroului european de statistica, indicatorul care masoara riscul saraciei este completat de unul care evalueaza rata privarii de bunuri materiale. Privarea de bunuri materiale este definita ca lipsa a cel putin trei din noua elemente de baza (posibilitatea de a face fata cheltuielilor neprevazute; posi bilitatea de a-si permite o saptamana de concediu in alta parte decat la domiciliu; existenta restantelor la banci, utilitati etc.; capacitatea de a prepara cate o masa care sa contina carne, pui, peste sau echivalente vegetariene cel putin o data la doua zile; capacitatea de a se incalzi; posesia unei masini de spalat ; posesia unui televizor color; posesia unui telefon; posesia unei masini personale).

Astfel, europenii cei mai privati de bunuri materiale au fost cei din Bulgaria (51%), Romania (50%), Ungaria (37%) and Letonia (35%), iar cei mai putin privati au fost luxemburghezii (4%), olandezii si suedezii (cate 5%).

La nivel european, in 2008, 37% din populatie nu isi permitea o saptamana de concediu in alta localitate decat cea de resedinta, 10% nu-si permitea incalzire corespunzatoare, 9% nu isi permitea mese cu carne, pui sau peste, iar alte 9 procente nu isi permiteau o masina personala .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea